ΚΟΣΜΟΣ

Αντίδραση από την Κίνα για τον θάνατο υπηκόου της στη Γαλλία από πυρά αστυνομικού

Αντίδραση από την Κίνα για τον θάνατο υπηκόου της στη Γαλλία από πυρά αστυνομικού
REUTERS/Noemie Olive

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός Κινέζου από πυρά αστυνομικού στη Γαλλία, με την Κίνα να ζητά από την κυβέρνηση να προστατέψει την ασφάλεια και τα δικαιώματα των υπήκοών της στη χώρα.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας που επικαλείται το Reuters, το βράδυ της Κυριακής η αστυνομία κλήθηκε να επέμβει σε μια «οικογενειακή διαφορά» σε κατοικία του 19ου διαμερίσματος στο Παρίσι.

«Μόλις άνοιξαν την πόρτα, οι αστυνομικοί είδαν έναν άνδρα να τρέχει προς το μέρος τους και να τραυματίζει έναν από αυτούς με ένα αιχμηρό αντικείμενο (πιθανόν ψαλίδι)», επεσήμανε η αστυνομική πηγή, σημειώνοντας πως ένας άλλος αστυνομικός πυροβόλησε για να προστατεύσει τον συνάδελφό του και τραυμάτισε θανάσιμα τον δράστη.

Ενώ οι γαλλικές αρχές επιμένουν ότι πυροβόλησαν τον κινεζικής καταγωγής 56χρονο –μπροστά στην οικογένειά του- επειδή προσπαθούσαν να προφυλαχτούν, η οικογένεια του θύματος που ήταν μπροστά στο περιστατικό αναφέρει πως αυτό δεν ήταν αλήθεια και ότι ο άνδρας απλά έκοβε ένα ψάρι.

«Οι αστυνομικοί παραβίασαν την πόρτα του διαμερίσματος». Ο πατέρας «δεν χτύπησε κανέναν» και «δεν έτρεξε προς το μέρος» των αστυνομικών που «πυροβόλησαν χωρίς προειδοποίηση», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας.

Παράλληλα, τριάντα πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα προς τιμήν του 56χρονου, μπροστά στο αστυνομικό τμήμα του 19ου διαμερίσματος του Παρισιού, 150 περίπου μέλη της ασιατικής κοινότητα.

«Οι αστυνομικές αρχές που βρίσκονταν στο σημείο επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να δεχθούν μια αντιπροσωπεία των μελών της ασιατικής κοινότητας προκειμένου να απαντήσουν στα ερωτήματά τους σχετικά με την αστυνομική επέμβαση της Κυριακής», εξήγησε η αστυνομία, αν και αυτή η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς δεν παρουσιάστηκε αντιπροσωπεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ