ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ξεκίνησε επίσημη έρευνα για τον θάνατο του Κινέζου από πυρά αστυνομικού

Γαλλία: Ξεκίνησε επίσημη έρευνα για τον θάνατο του Κινέζου από πυρά αστυνομικού
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Benoit Tessier

Επίσημη έρευνα ξεκίνησε η γαλλική αστυνομία για τον θάνατο ενός Κινέζου από πυρά αστυνομικού, ένα περιστατικό που προκάλεσε ταραχές στη χώρα αλλά και την διαμαρτυρία του Πεκίνου.

Μετά τον θάνατο του 56χρονου, περίπου 100 μέλη της γαλλοκινεζικής κοινότητας του Παρισιού διαμαρτυρήθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του 19ου διαμερίσματος της πόλης. Ορισμένοι από αυτούς εκτόξευαν αντικείμενα έξω από το τμήμα, σημειώθηκαν συγκρούσεις με τους αστυνομικούς ενώ υπάρχουν και αναφορές για καταστροφές αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο ο 56χρονος Κινέζος πυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι του το βράδυ της Κυριακής, μπροστά στα μάτια των συγγενών του όταν η αστυνομία είχε κληθεί στο σημείο για να ερευνήσει μια αντιπαράθεση με τον γείτονά του. Ενώ οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι ο άνδρας τους επιτέθηκε με ένα ψαλίδι, η οικογένεια διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό. Ορισμένα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πράγματι το θύμα κρατούσε ένα ψαλίδι επειδή εκείνη την ώρα καθάριζε ψάρια.

Σημειώνεται πως μετά τα επεισόδια της Δευτέρας προσήχθησαν για ανάκριση 35 πρόσωπα καθώς τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Επιπλέον το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε πως κάλεσε έναν Γάλλο διπλωμάτη ζητώντας εξηγήσεις ενώ κάλεσαν και τις γαλλικές αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση και να λάβουν μέτρα για την ασφάλεια των Κινέζων πολιτών στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ