ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορική εταιρία αποζημιώνει φυλή ιθαγενών μετά από συντριβή αεροπλάνου στη ζούγκλα

Αεροπορική εταιρία αποζημιώνει φυλή ιθαγενών μετά από συντριβή αεροπλάνου στη ζούγκλα
Jamil Bittar / Reuters

H Βραζιλιάνικη αεροπορική εταιρία Gol, αποδέχτηκε να πληρώσει 1,3 εκατομμύρια δολάρια σε μια φυλή ιθαγενών ως αποζημίωση για τη ζημιά που προκλήθηκε από τη συντριβή αεροπλάνου το 2006.

 

Η αεροπορική εταιρεία θα αποζημιώσει τη φυλή Kayapo μετά την πτώση αεροσκάφους της σε βιότοπο στην περιοχή που κατοικεί, καθότι τα μέλη της φυλής υποστηρίζουν πως μετά την πτώση του αεροσκάφους η γη τους ήταν «καταραμένη».

Το 2006 ένα boeing 737 που μετέφερε 154 επιβάτες συγκρούστηκε με ένα ιδιωτικό τζετ τύπου Embraer Legacy 600 στο οποίο επέβαιναν δύο Αμερικανοί πολίτες. Το ιδιωτικό τζετ κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια σε κοντινό αεροδρόμιο, ωστόσο το Boeing 737-8EH της Gol συνετρίβη, με αποτέλεσμα τον θάνατο των 154 επιβαινόντων.

Δύο χρόνια πριν, οι αρχηγοί της φυλής ζήτησαν τη βοήθεια της Funai για να ζητήσουν αποζημίωση. Η εταιρεία και οι αρχηγοί κατέληξαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, που υπεγράφη από τους Kayapo σε τελετή νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Αρχηγός της φυλής είναι ο Raoni Metuktire, ο οποίος έγινε διάσημος όταν ταξίδεψε ανά τον κόσμο με τον Sting στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για να κάνει γνωστό το ζήτημα της καταστροφής του δάσους της βροχής του Αμαζονίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ