ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία:Υπό συζήτηση η θέσπιση άδειας περιόδου

Ιταλία:Υπό συζήτηση η θέσπιση άδειας περιόδου
REUTERS/Mike Segar

Άδεια για όσες γυναίκες έχουν έντονους πόνους κατά την διάρκεια της περιόδου τους ετοιμάζει η Ιταλία, όντας η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που προβλέπει δια νόμου κάτι τέτοιο.

Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου προβλέπει άδεια τρεις μέρες τον μήνα για κάθε γυναίκα υπάλληλο που κάνει την κατάλληλη αίτηση και ορίζει πως η χορήγηση της άδειας θα είναι δεσμευτική για τους εργοδότες.

Οι αντιδράσεις στα social media στο άκουσμα της είδησης ήταν ποικίλες, με άλλους να συμφωνούν με την πρόθεση της Ιταλίας και άλλους να φέρονται κατά των γυναικών που θα προχωρούσαν στην λήψη τέτοιας άδειας.

Παράλληλα πολλές είναι οι φωνές που κάνουν λόγο για νόμο-μπούμεραγνκ κατά των γυναικών, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες οι εργοδότες να προτιμούν άντρες για να γλιτώσουν από τις υποχρεώσεις.

Αυτό μάλιστα σε μια χώρα όπου εργάζεται το 65% των γυναικών έναντι του 72% που είναι ο μέσος όρος μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ο διχασμός έχει περάσει και στα ιταλικά ΜΜΕ με άλλα μέσα να τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ του μέτρου και άλλα να εκφράζουν τους ενδοιασμούς τους. Σημειώνεται πως «στα χαρτιά» τουλάχιστον η Ιταλία έχει αρκετούς νόμους προς στήριξη των εργαζόμενων γυναικών όπως υποχρεωτική χορήγηση άδειας μητρότητας μετ' αποδοχών (80% του μισθού με το κόστος να βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα) για 5 μήνες.

Υπάρχει επιπροσθέτως η δυνατότητα χορήγησης και επιπλέον έξι μηνών – και στα δύο φύλα- γονικής άδειας αλλά η αμοιβή είναι μειώνεται στο 30% του μισθού.

Αυτά την ώρα που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως μια στις τέσσερις γυναίκες απολύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ