ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία για Brexit: Το χρονοδιάγραμμα είναι «διαολεμένα» σφιχτό

Γερμανία για Brexit: Το χρονοδιάγραμμα είναι «διαολεμένα» σφιχτό
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ξεκινά η επίσημη ενεργοποίηση των διαδικασιών εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την πλευρά της η Γερμανία αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες για καμία από τις δύο πλευρές, σημειώνοντας μάλιστα ότι το διετές χρονοδιάγραμμα θα είναι «διαολεμένα σφιχτό».

Σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημειώνει εκτός από τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων, «είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως θεωρεί μια χώρα ότι θα είναι καλύτερα να μείνει μόνη της στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον». Μιλώντας στο Βερολίνο και αφού η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενεργοποίησε επίσημα τη διετή αντίστροφη μέτρηση έως το Brexit, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ξεκαθάρισε επίσης ότι η ενότητα των άλλων 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα είναι η ύψιστη προτεραιότητα της Γερμανίας στις συνομιλίες.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως η διετής περίοδος προκειμένου η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να καθορίσουν τους όρους του διαζυγίου τους, είναι πολύ σφιχτή. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Το χρονοδιάγραμμα είναι διαολεμένα σφιχτό».

Ο Γκάμπριελ από την πλευρά του τόνισε πως: «Οι διαπραγματεύσεις σίγουρα δεν θα είναι εύκολες για καμία πλευρά», δήλωσε σημειώνοντας πως:

Τα αρνητικά αισθήματα είναι κατανοητά. Για πολλούς είναι δύσκολο να καταλάβουν, ιδιαίτερα σε αυτές τις ταραχώδεις εποχές, πώς μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα μόνος του. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τον καθορισμό της μελλοντικής μας σχέσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ