ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Πώς θα μπορούσε να ακυρωθεί η διαδικασία;

Brexit: Πώς θα μπορούσε να ακυρωθεί η διαδικασία;
REUTERS/Yves Herman

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μεγάλο διαζύγιο, ωστόσο όπως μετέδωσε το Reuters, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε ότι το Brexit μπορεί να ακυρωθεί.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ, όπου αναλύεται η θέση του σχετικά με το Brexit και το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων, σημειώνεται πως πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διευθετήσεις ώστε να εξομαλυνθεί η διαδικασία του διαζυγίου -αλλά όχι για περισσότερο από τρία χρόνια- ενώ σημειώνεται και ότι οι υπηρεσίες της ΕΕ οι οποίες εδρεύουν στο Λονδίνο θα πρέπει να μετακινηθούν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι υπενθύμισε ότι η ακύρωση της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προϋπέθετε την πλήρη υποστήριξη των άλλων χωρών μελών.

Η αντιστροφή της διαδικασίας του Brexit είναι εφικτή, αλλά οι κανόνες είναι πολύ σαφείς, ανέφερε ο Ταγιάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, συμπληρώνοντας πως:

Αν η Βρετανία αποφάσιζε να αλλάξει θέση, δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνη. Όλα τα κράτη μέλη χρειάζεται να αποφασίσουν από κοινού εάν αυτό είναι εφικτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ