ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Ερντογάν – Τίλερσον στην Άγκυρα με επίκεντρο την τρομοκρατία

Συνάντηση Ερντογάν – Τίλερσον στην Άγκυρα με επίκεντρο την τρομοκρατία
Yasin Bulbul/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Στην Τουρκία βρέθηκε την Πέμπτη ο αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος συναντήθηκε με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου συζήτησαν κυρίως για τα κοινά βήματα των δύο χωρών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Όπως ανέφεραν πηγές του γραφείου του Ερντογάν, που επικαλείται το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε τη σημασία που έχει η συνεργασία με τους «σωστούς και νόμιμους» παίκτες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης ενδεχόμενα κοινά βήματα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία, κατά κύριο λόγο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

640x640 8

Yasin Bulbul/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Από την συζήτηση δεν έλειψαν και οι αναφορές στον αυτοεξόριστο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή στο στρατιωτικό πραξικόπημα καθώς και τις προσπάθειες να εμποδιστούν οι δραστηριότητες του δικτύου του ιερωμένου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν οι πηγές αυτές.

Σημειώνεται πως λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Ρεξ Τίλερσον, η Άγκυρα ανακοίνωσε το τέλος της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», που ξεκίνησε τον Αύγουστο κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και των κουρδικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Άγκυρα δεν διευκρίνισε ωστόσο αν θα αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη βόρεια Συρία.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής, οι υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα σύροι αντάρτες απέσπασαν από το Ισλαμικό Κράτος σειρά πόλεων όπως οι Τζαραμπλούς, Αλ Ράι, Νταμπίκ και Αλ Μπαμπ, όπου οι τουρκικές δυνάμεις υπέστησαν σοβαρές απώλειες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν είχε δήλωσε ότι η Άγκυρα θέλει να συνεργασθεί με τους συμμάχους της, αλλά χωρίς τη συμμετοχή των κουρδικών εθνοφυλακών και κυρίως των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) για την ανακατάληψη της Ράκα, της ντε φάκτο πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ