ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Αν ο Τραμπ συνεχίσει θα υποστηρίξω την ανεξαρτησία του Οχάιο

Γιούνκερ: Αν ο Τραμπ συνεχίσει θα υποστηρίξω την ανεξαρτησία του Οχάιο
EPA/DOMENIC AQUILINA

Προειδοποιητικό μήνυμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «κουνώντας του αυστηρά το δάχτυλο» και συνιστώντας του να «κοιτάει τη δουλειά του».

Αφορμή για το «καμπανάκι» του Γιούνκερ προς τον Τραμπ, ήταν η στάση που κρατά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ό,τι αφορά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το Brexit και ταυτόχρονα παρακίνησε κι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μιμηθούν τη Βρετανία», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το βήμα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα και στη συνέχεια συνέστησε στον Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει τακτική.

«Αν συνεχίσει έτσι, θα αρχίσω να ενθαρρύνω την ανεξαρτητοποίηση του Οχάιο και του Όστιν, στο Τέξας, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος έναν μήνα πριν είχε πει ότι έχει την εντύπωση πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει γνώση σε βάθος για το τι ακριβώς είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προσθέσει πως «στην ΕΕ οι λεπτομέρειες έχουν μεγάλη σημασία».

Η προειδοποίηση του Γιούνκερ με αποδέκτη τον Τραμπ ήρθε μία μόλις μέρα μετά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να θεωρείται το τέλος των πάντων, αλλά μια νέα αρχή, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας πως αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ