ΚΟΣΜΟΣ

Συγγνώμη Γκουτιέρες στους κατοίκους της Μοσούλης

Συγγνώμη Γκουτιέρες στους κατοίκους της Μοσούλης
REUTERS/Suhaib Salem

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα τη λύπη του, επισκεπτόμενος έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στο Ιράκ, για την έλλειψη πόρων προκειμένου να χορηγηθεί βοήθεια στους κατοίκους της Μοσούλης, που βρίσκονται αντιμέτωποι με φονικές μάχες.

"Δεν έχουμε τους απαραίτητους πόρους για να υποστηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, ούτε την απαιτούμενη διεθνή αλληλεγγύη", δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους από τον καταυλισμό εκτοπισμένων Χάσαν Σαμ, ανατολικά της Μοσούλης.

"Δυστυχώς, το πρόγραμμά μας εδώ δεν χρηματοδοτείται παρά μόνο κατά το 8% (του συνόλου), αυτό δείχνει πόσο περιορισμένοι είναι οι πόροι μας", επέμεινε.

"Οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποφέρει πάρα πολύ και εξακολουθούν να υποφέρουν. Έχουμε ανάγκη από μεγαλύτερη αλληλεγγύη εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας", συνέχισε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ιράκ, ο Γκουτέρες συνάντησε χθες στη Βαγδάτη υψηλόβαθμους αξιωματούχους μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται ενώ οι ιρακινές δυνάμεις προσπαθούν εδώ και πέντε μήνες να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την οποία κατέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος το 2014.

Οι μάχες προκάλεσαν τον εκτοπισμό περισσότερων από 200.000 ανθρώπων από την έναρξη, τον Φεβρουάριο, της επιχείρησης για την ανακατάληψη του δυτικού τμήματος της πόλης, προκαλώντας φόβους για μεγάλης έκτασης ανθρωπιστική κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ