ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: 229 οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί κατά λάθος από την Συμμαχία κατά του ISIS

Ιράκ: 229 οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί κατά λάθος από την Συμμαχία κατά του ISIS
REUTERS/Suhaib Salem

Από την έναρξη της ένοπλης δράσης, το 2014, η Συμμαχία που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος παραδέχτηκε ότι έχουν προκαλέσει 229 πιθανούς θανάτους από τους βομβαρδισμούς που έχουν εξαπολύσει κατά της οργάνωσης, όπως ανακοίνωσε το στρατηγείο της υπό Αμερικανικής διοίκησης συμμαχίας (CJTF).

Ωστόσο, στα δεδομένα τούτα δεν συμπεριλαμβάνονται τα δεκάδες θύματα που αποδείχθηκε πως κατέληξαν από τις ιδιαίτερα θανατηφόρες επιδρομές που διεξήγε η Συμμαχία στις 17 Μαρτίου στη δυτική περιφέρεια της Μοσούλης, στο Ιράκ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, από τον Αύγουστο του 2014 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 229 άμαχοι «πιθανώς» βρήκαν τον θάνατο «μη ηθελημένα» από τη δράση της Συμμαχίας στο πλαίσιο της επιχείρησής της «Απόλυτη Αποφασιστικότητα».

Σημειώνεται πως στη χρονική διάρκεια αυτής της επιχείρησης, η Συμμαχία έχει πραγματοποιήσει 41,089 βομβαρδισμούς στη Συρία και το Ιράκ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στο ανακοινωθέν προστίθεται ακόμη πως άλλα 43 συμβάντα στο Ιράκ και στη Συρία αποτελούν ακόμη αντικείμενο ερευνών από τη Συμμαχία, ώστε να προσδιορισθεί ο αριθμός των θυμάτων και να διευκρινισθούν οι πιθανές ευθύνες που φέρουν οι δυνάμεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ