ΚΟΣΜΟΣ

Αγία Πετρούπολη: Ο δράστης, τα σενάρια περί τρομοκρατίας και ο αθώος ύποπτος (pics&vids)

Αγία Πετρούπολη: Ο δράστης, τα σενάρια περί τρομοκρατίας και ο αθώος ύποπτος (pics&vids)

Ένα πραγματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη στην Ρωσία μετά την πολύνεκρη επίθεση – δεν έχει επισήμως χαρακτηριστεί ως τέτοια, αλλά φέρει «άρωμα» τρομοκρατίας – σχετικά με την ταυτότητα του δράστη. Ο άντρας που είχε, αρχικά, μπει στο στόχαστρο ως ύποπτος για την επίθεση, εμφανίστηκε στις Αρχές και δήλωσε πως δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό, αφήνοντας την αστυνομία με την πεποίθηση πως ο δράστης ήταν τελικώς ένας.

Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 11 νεκρούς και 51 τραυματίες. Εξ αυτών οι 42 παραμένουν στο νοσοκομείο και περισσότεροι από 10 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία, μετά την εμφάνιση του υπόπτου στο τμήμα, θεωρεί πως η επίθεση έγινε τελικά από ένα άτομο, το οποίο αφού πρώτα τοποθέτησε μια βόμβα σε έναν σταθμό λειτούργησε ως καμικάζι σε έναν δεύτερο. Όσα άφησε πίσω του στο βαγόνι του συρμού είναι υπό εξέταση στα εργαστήρια.

Ο ύποπτος αναγωνστίστηκε από τις Αρχές του Κιργιστάν ως Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ, γεννημένος στην περιφέρεια Ος της χώρας το 1995. Ήταν 22 ετών.

2017 04 03T130455Z 1379615668 RC1A85700420 RTRMADP 3 RUSSIA BLAST METRO

(REUTERS/Anton Vaganov)

Ανώνυμη πηγή, που επικαλείται το Sputnik, ανέφερε πως ο δράστης είχε σχέσεις με εξτρεμιστικούς θύλακες των φανατικών ισλαμιστών που δρουν στη Ρωσία.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν από τις Ρωσικές Αρχές είναι ελάχιστες, όμως τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο: εσωτερική τρομοκρατία ή επίθεση που έρχεται ως αντίποινα για την εμπλοκή της Ρωσίας στην Συρία.

Τα σενάρια της επίθεσης

Οι Αρχές θεωρούν πως πίσω από την επίθεση είναι είτε Τζιχαντιστές, είτε Τσετσένοι αυτονομιστές. Υπάρχει ένας δισταγμός χαρακτηρισμού της επίθεσης ως τρομοκρατική, όμως οι πανηγυρισμοί των τζιχαντιστών στο άκουσμα της είδησης δημιουργεί σαφή συμπεράσματα. Στην χώρα άλλωστε υπάρχει ιστορικό αιματηρών ενεργειών από Τζιχαντιστές του Ι.Κ. όσο και από τους Τσετσένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Interfax έχουν εκδοθεί δύο εντάλματα σύλληψης για υπόπτους που ίσως εμπλέκονται στο μακελειό.

2017 04 03T131007Z 866685981 RC186744B800 RTRMADP 3 RUSSIA BLAST METRO

(REUTERS/Anton Vaganov)

Οι Τζιχαντιστές θα μπορούσαν να έχουν οργανώσει το μακελειό στο μετρό στο πλαίσιο των αντιποίνων για την παρέμβαση της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας αλλά και διότι οι ρωσικές δυνάμεις στην χώρα είναι ισχυρότερες.

Οι Τσετσένοι από την άλλη θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν αιματοκυλίσει ανύποπτους Ρώσους πολίτες, όπως το έχουν κάνει επανειλημμένως στο παρελθόν.

2017 04 04T003120Z 1540971210 RC1393116800 RTRMADP 3 RUSSIA BLAST METRO

(REUTERS/Anton Vaganov)

Ο δράστης και ο άτυχος ύποπτος

Ο άντρας που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες και φέρεται να είναι ο καμικάζι φορά ένα κόκκινο μπουφάν, γυαλιά και ένα σκούρο πράσινο καπέλο. Οι κάμερες ασφαλείας τον «συνέλαβαν» να προχωρά νευρικά κουβαλώντας ένα σακίδιο στην πλάτη.

Ο άντρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αφού τοποθέτησε τον βομβιστικό μηχανισμό στον έναν σταθμό του μετρό στην συνέχεια ανέβηκε στο μέσο και ενεργοποίησε την βόμβα που κουβαλούσε πάνω του.

Αρχικά ως ύποπτος εμφανιζόταν ένας μαυροντυμένος γενειοφόρος άντρας, που όμως τελικώς δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση. Το αντίθετο μάλιστα. Όταν ο άντρας είδε την φωτογραφία του να κυκλοφορεί στα μέσα εμφανίστηκε αμέσως σε αστυνομικό τμήμα και ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό.

2017 04 03T184630Z 1565816457 RC1CBD15E4F0 RTRMADP 3 RUSSIA BLAST METRO

(REUTERS/Anton Vaganov)

Η επίθεση

Η βόμβα εξερράγη το μεσημέρι της Τρίτης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης και άφησε πίσω της 11 νεκρούς και 51 τραυματίες. Μια δεύτερη βόμβα εξουδετερώθηκε στον σταθμό Ploshchad Vosstania του υπόγειου σιδηρόδρομου, με γόμωση περίπου ενός κιλού ΤΝΤ. Και αυτός ο μηχανισμός είναι αυτοσχέδιος και ιδιαίτερα ισχυρός.

Όλοι οι σταθμοί του μετρό έκλεισαν μετά το περιστατικό και στο σημείο της έκρηξης έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καθώς και ασθενοφόρα.

Ο αυτοσχέδιος μηχανισμός ήταν γεμάτος καρφιά ώστε να προκληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.

2017 04 03T205014Z 683655809 LR1ED431LVFXL RTRMADP 3 RUSSIA BLAST METRO

(Ο πρόεδρος Πούτιν αφήνει λουλούδια εις μνήμην των θυμάτων/REUTERS/Grigory Dukor)

Συλλυπητήρια Πούτιν στις οικογένειες των θυμάτων

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρισκόταν στην πόλη την ημέρα της επίθεση εξέφρασε από την πρώτη στιγμή τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.

Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογράμμισε ότι όλα τα ενδεχόμενα για την έκρηξη στο μετρό παραμένουν ανοιχτά, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει και αυτό της τρομοκρατικής ενέργειας.

«Όλα τα αίτια για την έκρηξη είναι ανοιχτά και εξετάζονται. Ακόμα και αυτό της τρομοκρατίας», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Τα αίτια της έκρηξης, ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα φανερώσουν τι κρύβεται πίσω από την έκρηξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ