ΚΟΣΜΟΣ

Οι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι σύμβολο της Βρετανίας αποκτούν νέες ιδιότητες (pics)

Οι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι σύμβολο της Βρετανίας αποκτούν νέες ιδιότητες (pics)
CNNi

Οι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι είναι ένα από τα σύμβολα της Βρετανίας. Με την τεχνολογία να καλπάζει όμως οι εικονικοί θάλαμοι έχασαν την πρακτική τους αξία και πολλοί εξέφραζαν φόβους για εξαφάνιση τους από την πολιτιστική κληρονομία της χώρας. Πλέον οι θάλαμοι παίρνουν νέα μορφή και μπαίνουν δυναμικά στον 21ο αιώνα.

Οι τηλεφωνικοί θάλαμοι γεννήθηκαν το 1924 από τον Γκιλς Γκίλμπερ Σκοτ και εμφανίστηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, από το Λονδίνο μέχρι και απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας.

Περισσότερα από 90 χρόνια αργότερα έχουν χάσει την αλλοτινή αίγλη τους και γίνεται μια νέα προσπάθεια να αποκτήσουν άλλο χαρακτήρα και να τραβήξουν τα βλέμματα και επισκέπτες.

Εκεί που κάποτε κάποιος μπορούσε να πάρει ένα τηλέφωνο, πλέον μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο, να πιεί τον καφέ του ακόμη και να κάνει τις δουλειές του γραφείου.

ti

(CNNi)

Υιοθετήστε έναν τηλεφωνικό θάλαμο

Αναγνωρίζοντας την σημασία των τηλεφωνικών θαλάμων, βρετανική εταιρία τηλεπικοινωνιών ξεκίνησε την καμπάνια «υιοθετήστε έναν τηλεφωνικό θάλαμο», ενθαρρύνοντας κοινότητες και επιχειρήσεις να αγοράσουν έναν κόκκινο θάλαμο για λιγότερο από μια λίρα και να του δώσουν νέο χαρακτήρα.

Μεταξύ των θαλάμων που βγήκαν προς πώληση ήταν δύο στα νότια της Αγγλίας, που εντοπίστηκαν και αξιοποιήθηκαν από τους Έντουαρντ Ότεγουελ και Στιβ Μπίκεν.

«Ήταν άδειοι και καταβεβλημένοι και σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να πουλάμε γυαλιά ηλίου και καπέλα», είπε ο Ότεγουελ στο CNNi. Οι δυό τους έδωσαν νέα πνοή στην περιοχή και αποφάσισαν να στήσουν ολόκληρη επιχείρηση, υιοθετώντας περισσότερους από 500 τηλεφωνικούς θαλάμους.

kafeter

(CNNi)

Μια καφετέρια με ιστορική σημασία και η βιβλιοθήκη των ονείρων σας

Κατά το ίδιο παράδειγμα ο Ουμάρ Καλίντ αποφάσισε να δημιουργήσει την δική του καφετέρια στο Hampstead Heath με βάση έναν τέτοιο θάλαμο. Το κιόσκι του Καλίντ είναι πόλος έλξης, με πολλές φωτογραφίες να εμφανίζονται σε facebook και Instagram.

Στα προάστια του νοτιανατολικού Λονδίνου μια κοινότητα ενώθηκε για να μετατρέψει έναν τηλεφωνικό θάλαμο σε μια επιτυχημένη βιβλιοθήκη.

«Μόνο και μόνο το γεγονός πως μπορείς να την χρησιμοποιήσεις την ίδια ώρα με κάποιον άλλο, βοηθά στην κοινωνικοποίηση», λέει η «βιβλιοθηκάριος» Σούζαν Μπένετ. Ο θάλαμος του Lewisham χαίρει λατρείας από τους πολίτες της περιοχής και οι αρχικοί φόβοι για βανδαλισμούς ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν.

bookstore1

(CNNi)

Εργασία στα «κόκκινα»

Επιχείρηση αποφάσισε να μετατρέψει τηλεφωνικούς θαλάμους σε μίνι-σημεία εργασίας. Ο θάλαμος είναι εξοπλισμένος με εκτυπωτές, οθόνη 25 ιντσών, powerbank και αρκετές πρίζες. Δεν λείπει και το μηχάνημα για αναψυκτικά.

Αυτό είναι το μέλλον, σύμφωνα με την εταιρία που είχε την πρωτοποριακή ιδέα. Για την είσοδο στον υπερσύχρονο αυτό θάλαμο απαιτείται κάρτα μέλους.

«Οι τηλεφωνικοί θάλαμοι είναι εγκαταλελειμμένοι. Θέλαμε να τους δώσουν πνοή 21ου αιώνα», ανέφερε η διευθύντρια της εταιρίας.

grafeio

Britain's classic red telephone boxes get a makeover

By Francesca Street, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ