ΚΟΣΜΟΣ

Μαυροβούνιο: Συγκίνηση για δύο ορφανά αρκουδάκια (pics)

Μαυροβούνιο: Συγκίνηση για δύο ορφανά αρκουδάκια (pics)
phys.org

Συγκίνηση έχουν προκαλέσει στο Μαυροβούνιο δύο αρκουδάκια τα οποία σώθηκαν από βέβαιο θάνατο. Η μητέρα τους χωρίς αμφιβολία σκοτώθηκε από κάποιον κυνηγό.

Στις αρχές Μαρτίου, η Ιλίνκα Μπίγκοβιτς, 61 ετών, βρισκόταν στο σπίτι της, στο χωριό Μπρέστιτσα, στους πρόποδες του βουνού Πούστι Λίσακ, σε απόσταση 80 χλμ. από την Ποντγκόριτσα, κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία. «Άκουγα κραυγές, που συνεχίζονταν μέρα - νύχτα επί δύο ή τρεις ημέρες», θυμάται.

Μαζί με τον αδελφό της, ερεύνησε την γύρω περιοχή μέχρι που έπεσε πάνω στα δύο αρκουδάκια, «που ήταν χωρισμένα το ένα από το άλλο, στα πρόθυρα του θανάτου, αδύναμα», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Τα πήραμε στο σπίτι, τα βάλαμε κοντά στη σόμπα για να ζεσταθούν, τους δώσαμε γάλα και μέλι».

2 copy

(Πηγή: phys.org)

Η 61χρονη, η οποία εκτρέφει τις κατσίκες της, είναι συνηθισμένη σε συναντήσεις με άγρια ζώα: ένας λύκος σκότωσε πρόσφατα το κριάρι της ενώ βλέπει τακτικά αρκούδες. Το να αναλάβει να φροντίζει δύο αρκουδάκια, δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να τη φοβίσει.

Η ιστορία διαδόθηκε ταχύτατα ανάμεσα στους 620.000 κατοίκους της χώρας των Βαλκανίων. Πολλοί έρχονται να φωτογραφιστούν με τα ζώα στην αγκαλιά τους.

Όλοι συγκινούνται, όμως ο Μίλιαν Μιλίτσκοβιτς προειδοποιεί. Έχει πάθος για τα ζώα και ξέρει πως τα αρκουδάκια βρίσκονται σε μια διαδικασία αμετάκλητης εξημέρωσης. Και πως η μοναδική προοπτική τους, αν δεν γίνει κάτι για να μην συμβεί αυτό, είναι ο ζωολογικός κήπος ή το τσίρκο.

Ο 31χρονος μηχανικός πείθει την Ιλίνκα Μπίγκοβιτς να τον αφήσει να πάρει τα ζώα μαζί του. Τα βαφτίζει Μάσα και Μπρούντο, τα παίρνει υπό την προστασία του, σε συνθήκες που προσεγγίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την άγρια ζωή, ανάμεσα σ' ένα αρσενικό ελάφι, ένα εμού, ένα αγριογούρουνο και ένα λάμα.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή: οι Μάσα και Μπρούντο πλησιάζουν χωρίς φόβο τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα, αναζητώντας χάδια, παιχνίδι ή τροφή.

«Το κακό έχει ήδη γίνει γι' αυτά τα αρκουδάκια», λέει ο Μιλγιάν Μιλίτσκοβις. «Θέλοντας να τους σώσουν τη ζωή, οι άνθρωποι έκαναν περίπλοκη την επιστροφή τους στην άγρια ζωή», προσθέτει η Γιοβάνα Γιανγιούσεβιτς του Κέντρου ορνιθολογικής προστασίας που ασχολείται επίσης με την προστασία μεγάλων ζώων. «Αφού περάσουν δύο μήνες συντροφιά με τον άνθρωπο, δεν μπορούν να επιστρέψουν στη φύση».

3

(Πηγή: phys.org)

Γι' αυτό πρέπει να τα εμπιστευθεί κανείς σε εξειδικευμένες δομές, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στο Μαυροβούνιο. Η λύση βρίσκεται ίσως στη Ρουμανία ή στην Ελλάδα. Οι φιλόζωοι έχουν αρχίσει μια κούρσα με τον χρόνο για να λάβουν τις απαραίτητες άδειες.

Οι Μάσα και Μπρουντο θα περάσουν από έναν χρόνο έως 18 μήνες σε ένα τέτοιο κέντρο, πριν επιστρέψουν στα βουνά τους. Τα βουνά του Μαυροβουνίου φιλοξενούν 50 έως 100 καφέ αρκούδες, σύμφωνα με τους οικολόγους. Η εθνική κυνηγετική ένωση αναφέρει τον πολύ συγκεκριμένο αριθμό των 357.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ