ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακή ΑΟΖ: Υπογράφηκε το συμβόλαιο για την εξερεύνηση του τεμαχίου 10 στην

Κυπριακή ΑΟΖ: Υπογράφηκε το συμβόλαιο για την εξερεύνηση του τεμαχίου 10 στην
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ/ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Εντός του 2018 θα πραγματοποιηθεί διερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως έκανε γνωστό ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά τη υπογραφή με εκπροσώπους των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum -του συμβολαίου εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το συγκεκριμένο τεμάχιο.

Ο υπουργός Ενέργειας χαιρέτισε τη δέσμευση των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στο τεμάχιο 10, ενώ αναφέρθηκε και στην επιτυχή ολοκλήρωση το 3ου γύρου αδειοδότησης, προσθέτοντας ότι 12 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αναμένονται συνολικά στα τεμάχια 6,8 και 10.

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Exxon 'Αντριου Σουίγκερ είπε από την πλευρά του ότι οι δύο εταιρίες ήδη ξεκίνησαν σχεδιασμό εργασιών γεώτρησης και σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2018.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Qatar Petroleum, Σαάντ Σιερίντα Αλ Γκάαπι, τόνισε ότι θα επωφεληθεί σημαντικά η Κύπρος από την παρουσία των δύο εταιρειών και εξήρε τις επαγγελματικές και γρήγορες διαδικασίες στη διάρκεια του τρίτου γύρου αδειοδότησης.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ την Πέμπτη θα υπογραφούν τα συμβόλαια για τα τεμάχια 6 και 8, με τις εταιρείες Total και Eni, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Σημειώνεται πως τα συνολικά έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία από τις υπογραφές των συμβολαίων ανέρχονται στα 103,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ