ΚΟΣΜΟΣ

Πυραυλικό σύστημα άμυνας στη Ν. Κορέα θα αναπτύξουν οι ΗΠΑ

Πυραυλικό σύστημα άμυνας στη Ν. Κορέα θα αναπτύξουν οι ΗΠΑ
Missile Defense Agency/Handout via Reuters/File Photo

Να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός προηγμένου αμερικανικού πυραυλικού συστήματος άμυνας στη Νότια Κορέα, γνωστό ως THAAD, συμφώνησε ο ανώτατος σύμβουλος ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας και παρά τις αντιδράσεις της Κίνας, αλλά και της αντιπολίτευσης στη Σεούλ.

Η εξέλιξη αυτή, δρομολογήθηκε έπειτα από την τελευταία πυραυλική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, παραμονές της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Η πυραυλική εκτόξευση, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα των διαβουλεύσεων που είχαν αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, αλλά και την Ιαπωνία και ενώ η αμερικανική διπλωματία ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για την επίσκεψη του προέδρου Σι.

Ο Αμερικανός σύμβουλος, αντιστράτηγος Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, μίλησε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του για να συζητήσουν την τελευταία εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και τη συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, σύμφωνα με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας.

Οι απόψεις των αναλυτών συγκλίνουν ότι η πυραυλική εκτόξευση από την ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας πραγματοποιήθηκε ενόψει της επίσημης διάσκεψης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και προκειμένου η Πιονγιάνγκ να δηλώσει την παρουσία της, έναντι της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, δίνοντας έμφαση στα βαλλιστικά χαρακτηριστικά μακρού πλήγματος που προσπαθεί να ενσωματώσει στο πυραυλικό της πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο ναύαρχος Σκοτ Σουίφτ, διοικητής του αμερικανικού ναυτικού στόλου στον Ειρηνικό, δήλωσε ότι η υλοποίηση μέτρων διπλωματικού και οικονομικού αποκλεισμού κατά της Βόρειας Κορέας, δεν είχαν τα αποτελέσματα που αρχικά αναμένονταν.

Ο Αμερικανός ναύαρχος που βρίσκεται στο Τόκιο προκειμένου να έχει κύκλο διαβουλεύσεων με τη στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Ιαπωνίας, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης ότι η οποιαδήποτε απόφαση για προληπτικό επιθετικό πλήγμα κατά της Βόρειας Κορέας, είναι αρμοδιότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ