ΚΟΣΜΟΣ

Σοβαρές εξελίξεις μετά τη θηριωδία με τα χημικά στη Συρία - Ο Τραμπ εξετάζει στρατιωτική δράση

Σοβαρές εξελίξεις μετά τη θηριωδία με τα χημικά στη Συρία - Ο Τραμπ εξετάζει στρατιωτική δράση

Η εικόνα των νεκρών παιδιών στη Συρία από την χρήση τοξικού αερίου προκάλεσε διεθνή κατακραυγή ενώ ο  Ντόναλντ Τραμπ έστειλε σαφές μήνυμα προς τον Άσαντ ότι πλέον έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο τον αντιμετωπίζει: «Η Συρία είναι τώρα δική μου ευθύνη» του διεμήνυσε.

Πριν από την επιδρομή που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 86 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους - μεταξύ αυτών και 30 παιδιά - ο Τραμπ δήλωνε ότι προτεραιότητα της Ουάσιγκτον είναι να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές και όχι να απομακρυνθεί ο Άσαντ από την εξουσία. Τώρα υποδηλώνει την ετοιμότητα των ΗΠΑ για ανάληψη δράσης κατά του καθεστώτος της Δαμασκού λέγοντας ότι με την επίθεση με χημικά «ξεπεράστηκαν πολλές κόκκινες γραμμές».

«Η επίθεση εναντίον παιδιών με επηρέασε πολύ. Η στάση μου απέναντι στη Συρία και τον Άσαντ έχει αλλάξει ριζικά» είπε επί λέξει ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Μικρά παιδιά, όμορφα μικρά μωρά σκοτώθηκαν. Ο θάνατός τους αποτελεί προσβολή στην ανθρωπότητα. Οι ειδεχθείς ενέργειες του καθεστώτος Άσαντ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» σημείωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε ορισμένα μελη του Κογκρέσου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία, σε απάντηση για την επίθεση με χημικά που σημειώθηκε την Τρίτη στο Χαν Σεϊχούν, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο μια πηγή την οποία δεν κατονόμασε. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα προχωρήσει στο σχέδιο αυτό αλλά συζητά τις επιλογές που έχει με τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

640x640 1

Social Media Website via Reuters TV

Παρότι ο Τραμπ απέφυγε να σχολιάσει τη στάση της Ρωσίας, η οποία ισχυρίζεται ότι η χρήση τοξικού αερίου έγινε σε σημείο που υπήρχε αποθήκη ανταρτών, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον προειδοποίησε τη Μόσχα για τη συνεχή υποστήριξη που παρέχει στη Δαμασκό.

«Έχει έρθει η ώρα οι Ρώσοι να σκεφτούν πολύ καλά αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου: το συριακό καθεστώς υπό την ηγεσία του Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για αυτή την φρικτή επίθεση», είπε ο Τίλερσον.

Για σκάνδαλο κάνει λόγο η Άνγκελα Μέρκελ

Ως σκάνδαλο χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

640x640 1 copy

REUTERS/Fabian Bimmer

«Ήταν μια βάρβαρη επίθεση που πρέπει να αποσαφηνιστεί. Η χρήση χημικών όπλων συνιστά έγκλημα πολέμου», τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην ανατολική Γερμανία, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι την επίθεση διέπραξαν οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Συνιστά σκάνδαλο το ότι δεν εκδόθηκε καμία απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας και αυτοί που αντιτάχθηκαν πρέπει να σκεφθούν την ευθύνη που φέρουν» υπογράμμισε στη συνέχεια, αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές κατά της Ρωσίας και της Κίνας.

Ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε επιπλέον να δώσει τη δική της ερμηνεία για τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι η επίθεση «παραβίασε μια κόκκινη γραμμή».

Πούτιν: Πρώτα έρευνα, μετά κατηγορίες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του συνεχίζει να κρατά ουδέτερη στάση στο ζήτημα καθώς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ότι είναι απαράδεκτο να επιρρίπτονται αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε, πριν διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα.

640x640 2

REUTERS/Pavel Golovkin

Συγκεκριμένα στη ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο αναφέρεται, ότι «έγινε ανταλλαγή απόψεων με αφορμή το περιστατικό με την χρήση χημικών όπλων που συνέβη στις 4 Απριλίου στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ» και πως:

Ο Πούτιν υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι είναι απαράδεκτο να επιρρίπτονται κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε πριν γίνει μια λεπτομερής και αμερόληπτη διεθνής έρευνα.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε μετά τις δηλώσεις, που έκανε νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «100%» σίγουρος ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διέταξε προσωπικά τη χημική επίθεση στη Χαν Σεϊχούν, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 86 άνθρωποι.

Άσαντ: Αν νικήσουν οι αντάρτες, η Συρία «θα σβηστεί από τον χάρτη»

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το μακελειό, δεν σχολίασε τη διεθνή κατακραυγή αλλά αρκέστηκε να προειδοποιήσει ότι τυχόν επικράτηση των ανταρτών στον πόλεμο θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να «σβηστεί από τον χάρτη».

Σε συνέντευξή του στην κροατική εφημερίδα Vecernji List, ο Άσαντ δήλωσε πως μια νίκη των τρομοκρατών θα είναι επίσης νίκη των κρατών που τους υποστηρίζουν.

«Έχουμε μεγάλες ελπίδες και γίνονται μεγαλύτερες. Και αυτές οι ελπίδες βασίζονται στην αυτοπεποίθηση, διότι χωρίς αυτοπεποίθηση δεν θα υπήρχε ελπίδα», εξήγησε ο Άσαντ. «Όπως και να έχει δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη νίκη. Αν δεν κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ότι η Συρία θα σβηστεί από τον χάρτη», τόνισε.

assad

(Πηγή: Reuters/SANA)

Σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο, διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και κάποιες δυτικές, υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές στη Συρία «άμεσα και έμμεσα», προσφέροντάς τους χρηματοδότηση και όπλα.

«Ουσιαστικά η νίκη μας κατά των τρομοκρατών θα είναι νίκη ενάντια σε όλες αυτές τις χώρες», εκτίμησε.

Παράλληλα ο Σύρος πρόεδρος σημείωσε ότι τα ΜME και οι πολιτικοί στη Δύση δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να ελέγξουν τη ροή των πληροφοριών χάρη και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Χάρη στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει πιο δύσκολο για τους δημοσιογραφικούς ομίλους που συνδέονται με τις πολιτικές μηχανές στη Δύση να ελέγξουν τη ροή των πληροφοριών και των δεδομένων από όλο τον κόσμο. Αυτό που έχει αλλάξει στην Ευρώπη σήμερα είναι ότι η κοινή γνώμη γνωρίζει πολύ καλά ότι τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί λένε ψέματα», τόνισε ο Άσαντ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι πολλοί άνθρωποι αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Όμως η κοινή γνώμη δεν γνωρίζει την πλήρη αλήθεια, γνωρίζει μόνο μέρος της αλήθειας και αναζητεί την αλήθεια για το τι συμβαίνει στη Συρία, τι συνέβη στη Λιβύη και τι συμβαίνει στην Υεμένη σήμερα. Έχει ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των αξιωματούχων των χωρών τους και τα πετροδολάρια των χωρών του Κόλπου», κατέληξε ο Σύρος πρόεδρος.

Τουρκικό υπουργείο Υγείας: Η επίθεση έγινε με αέριο σαρίν

Τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν στα θύματα της επίθεσης που άφησε δεκάδες νεκρούς στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ δείχνουν πιθανή έκθεση στο αέριο σαρίν, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

640x640 4

Social Media Website via Reuters TV

Σύμφωνα με το υπουργείο, 31 άνθρωποι που τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη περιθάλπονται σε τουρκικά νοσοκομεία και τρεις υπέκυψαν μετά τη μεταφορά τους από τη Συρία.

«Με βάση τα αποτελέσματα των τεστ, εντοπίσθηκαν στοιχεία σε ασθενείς που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είχαν εκτεθεί σε μια χημική ουσία (σαρίν)», αναφέρεται στη δήλωση.

Liberation: Εξώφυλλο - «γροθιά» στο στομάχι

Η εφημερίδα Liberation κυκλοφόρησε με ένα εξώφυλλο που είναι «γροθιά» στο στομάχι. Με το τίτλο «Τα παιδιά του Άσαντ» και μια φωτογραφία από τα μωρά που έπεσαν θύματα της αεροπορικής επίθεσης, η γαλλική εφημερίδα δίνει μια εικόνα της σκληρής πραγματικότητας στη Συρία.

Τα άψυχα σώματα των αμάχων προκαλούν το κοινό αίσθημα και στο άκουσμα της είδησης της επίθεσης η κατακραυγή ήταν παγκόσμια. Το εξώφυλλο του γαλλικού Μέσου κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

17814089 10212804571769257 277413480 n

ΔΗΜΟΦΙΛΗ