ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η κυβέρνηση αποζημιώνει έξι πολίτες για τα επεισόδια στη Γένοβα

Ιταλία: Η κυβέρνηση αποζημιώνει έξι πολίτες για τα επεισόδια στη Γένοβα
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να αποζημιώσει έξι πολίτες που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για κακομεταχείριση και βασανιστήρια στη Γένοβα -στο περιθώριο του G8- στις 12 και 22 Ιουλίου του 2001.

Η προσφυγή τους αφορά την μεταφορά διαδηλωτών και ακτιβιστών στον στρατώνα της αστυνομίας Μπολτσανέτο της Γένοβας, όπου υποβλήθηκαν σε ταπεινώσεις, ηθικό και σωματικό εξευτελισμό και βασανιστήρια.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει στον καθ΄ένα από τους έξι αυτούς πολίτες (όλοι τους είναι Ιταλοί υπήκοοι) 45.000 ευρώ, για πρόκληση ηθικής και σωματικής βλάβης, όπως και για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων. Συνολικά, έχουν προσφύγει κατά του ιταλικού κράτους, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξήντα πέντε διαδηλωτές και ακτιβιστές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ρώμης δεσμεύεται να εγγυηθεί, στο μέλλον, όλα όσα προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και να δραστηριοποιηθεί ώστε τα μέλη της αστυνομίας και των καραμπινιέρων να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια με θέμα των σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ιταλία, τέλος, δεσμεύεται να εφαρμόσει κατάλληλες ποινικές κυρώσεις για την τιμωρία της κακομεταχείρισης των πολιτών, όπως και του αδικήματος των βασανιστηρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ