ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Πιάστηκαν στα χέρια στη Βουλή για το ενωτικό δημοψήφισμα (vid)

Κύπρος: Πιάστηκαν στα χέρια στη Βουλή για το ενωτικό δημοψήφισμα (vid)
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στη συνεδρίαση της ολομέλειας της κυπριακής Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, που μεταφέρει από το νομοθετικό σώμα στον Υπουργό Παιδείας την αρμοδιότητα για τις σχολικές εγκυκλίους και επετείους.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με αυτό τον τρόπο ακυρώνεται και η πρόσφατη απόφαση της Βουλής να γίνεται αναφορά στα σχολεία στο ενωτικό δημοψήφισμα του 1950. Την απόφαση αυτή είχε επικαλεστεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, διακόπτοντας τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο κ. Ακιντζί αναμένει ακύρωση της απόφασης για να επανέλθει στις συνομιλίες την ερχόμενη Τρίτη.

Η ένταση προκλήθηκε όταν ο βουλευτής του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε σε «μειοδότες». Αντέδρασε το ΑΚΕΛ, το οποίο ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, να καλέσει το βουλευτή να αποσύρει τον χαρακτηρισμό, ενώ αποχώρησε από την αίθουσα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ.

Πολίτες που ήταν στα θεωρεία ήρθαν σε φραστική αντιπαράθεση και με τους βουλευτές του ΑΚΕΛ. Σε κάποια στιγμή, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ κατευθύνθηκε προς τα έδρανα του ΑΚΕΛ, ζητώντας το λόγο από βουλευτή του ΑΚΕΛ, υποστηρίζοντας ότι τον αποκάλεσε «αλήτη».

Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τη φρουρά της Βουλής να οδηγήσει εκτός αίθουσας όλους τους πολίτες και διέκοψε για δέκα λεπτά τη συνεδρίαση. Όταν επανήλθε η τάξη, η συνεδρίαση επαναλήφθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ