ΚΟΣΜΟΣ

Βομβάρδισαν ξανά την πόλη που επλήγη με τα χημικά - Οι επικίνδυνες επαφές της Ρωσίας με το Ιράν

Βομβάρδισαν ξανά την πόλη που επλήγη με τα χημικά - Οι επικίνδυνες επαφές της Ρωσίας με το Ιράν
Ford Williams/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS

Σημαντικές εξελίξεις πυροδότησε η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να πλήξει με 59 πυραύλους τη στρατιωτική βάση Αλ Σαϊράτ, κοντά στη Χομς της Συρίας, ως απάντηση της επίθεσης με χημικά στην περιοχή Χαν Σεϊχούν.

Η πολύπαθη πόλη που έγινε αφορμή για να αλλάξει στάση ο Τραμπ απέναντι στον πρόεδρο της Συρίας, Μπαράρ αλ Άσαντ βομβαρδίστηκε ξανά, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ποιος βρίσκεται πίσω από τον νέο βομβαρδισμό. Την ίδια ώρα ο δίαυλος επικοινωνίας που έχει ανοίξει ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς για τις κινήσεις των «πρωταγωνιστών» τις επόμενες ημέρες.

Νέος βομβαρδισμός της πόλης με τα νεκρά παιδιά

Νέα αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε εναντίον της Χαν Σεϊχούν, της πόλης που βρέθηκε στο στόχαστρο έπειτα από την επίθεση με χημικά όπλα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία γυναίκα, όπως ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση, Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ωστόσο, η ΜΚΟ, δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει εάν τον βομβαρδισμό εξαπέλυσαν αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας ή της Ρωσίας.

Πρόκειται για την πρώτη απώλεια αμάχου μετά την επίθεση με τα χημικά όπλα της περασμένης Τρίτης, όπου σκοτώθηκαν 87 άμαχοι, μεταξύ αυτών 31 παιδιά, ενώ τραυματίστηκαν εκατοντάδες.

2017 04 07T175443Z 2128317821 RC1B48659E50 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA copy

(Πηγή: REUTERS/Bassam Khabieh)

Η πόλη που βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία και βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών αεροπορικών επιδρομών μετά την επίθεση της Τρίτης.

Ανησυχία για τις σχέσεις Ρωσίας – Ιράν

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η τηλεφωνική επικοινωνία των αρχηγών των γενικών επιτελείων Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας και του Ιράν για το θέμα των αμερικανικών επιδρομών στη Συρία. Όπως μετέδωσαν ιρανικά Μέσα μαζικής ενημέρωσης οι δύο αρχηγοί διατύπωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν τη μάχη εναντίον των «τρομοκρατών» και όσων τους υποστηρίζουν.

Ο στρατηγός Μοχάμαντ Μπαγκέρι και ο στρατηγός Βάλερι Γκερασίμοφ «καταδίκασαν την επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης», κάνοντας λόγο για «επίθεση εναντίον μιας ανεξάρτητης χώρας», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

2017 04 05T153330Z 1620324581 RC11070E33F0 RTRMADP 3 RUSSIA UZBEKISTAN PRESIDENT

(Πηγή: REUTERS/Pavel Golovkin/Pool)

Τα αμερικανικά πλήγματα «στοχεύουν να επιβραδύνουν τις νίκες του συριακού στρατού και των συμμάχων του και να ενισχύσουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις» επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου.

Οι δύο αξιωματικοί διατύπωσαν την κοινή τους βούληση να συνεχίσουν τη στρατιωτική συνεργασία με στόχο τη στήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «έως την ολοκληρωτική ήττα των τρομοκρατών και εκείνων που τους υποστηρίζουν», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Πανηγυρίζει ο Τραμπ μέσω Twitter

Η πρώτη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλν Τραμπ έπειτα από τους πυραύλους στη στρατιωτική βάση Αλ Σαϊράτ ήρθε από το twitter.

2017 04 07T192132Z 582154018 RC11C8985490 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS USA SYRIANS

(Πηγή: REUTERS/Carlos Barria/File Photo)

«Συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες του στρατού μας, που εκπροσώπησαν τις ΗΠΑ και τον κόσμο τόσο καλά στην επίθεση στη Συρία». Με αυτές τις λέξεις ο Ντόναλντ Τραμπ, πανηγυρίζει για την επιτυχή έκβαση της αποστολής εναντίον της Συρίας και του Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ