ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό την Κυριακή των Βαΐων στην Αίγυπτο - Δύο φονικές εκρήξεις σε χριστιανικές εκκλησίες

Μακελειό την Κυριακή των Βαΐων στην Αίγυπτο - Δύο φονικές εκρήξεις σε χριστιανικές εκκλησίες
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

«Μαύρη Κυριακή» αναδεικνύεται για την Αίγυπτο η σημερινή Κυριακή των Βαΐων, μία από τις σημαντικότερες χριστιανικές εορτές στην Αίγυπτο, όπου συγκεντρώνει εκατομμύρια πιστούς σε όλη τη χώρα. Μπαράζ φονικών εκρήξεων συγκλονίζουν την Αίγυπτο, καθώς μετά την πρώτη έκρηξη σε κοπτική εκκλησία της πόλης Τάντα όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμη περισσότεροι, άλλη μία έκρηξη συγκλονίζει τη χώρα αυτή τη φορά και πάλι σε χριστιανική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια. 

Ανεβαίνει δραματικά ο φόρος αίματος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Σύμφωνα με πηγές του Αιγυπτιακού Υπουργείου Υγείας, 11 είναι τα θύματα μέχρι στιγμής από την τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Μανσέια της Αλεξάνδρειας, ενώ υπάρχουν και 66 τραυματίες.Σε αυτούς, συμπεριλαμβάνονται και τρεις αστυνομικοί στους οποίους συγκαταλέγεται και ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος της περιοχής Αταρίν.

Δείτε βίντεο αμέσως μετά την στιγμή της έκρηξης στην Αλεξάνδρεια.

Η έκρηξη αυτή έγινε λίγες μόλις ώρες μετά από την έκρηξη βόμβας μέσα σε κοπτική εκκλησία της πόλης Τάντα, με συνέπεια το θάνατο 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 60.

Μέχρι τη στιγμή αυτή, δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για καμία από τις δύο επιθέσεις κατά των εκκλησιών.

Η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων.

AIGYPTOS 2

REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Μιλώντας τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Nile news, ο κυβερνήτης της Γκαρμπίγια στρατηγός 'Αχμαντ Ντέιφ επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην εκκλησία. Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν εξονυχιστικά την περιοχή όπου βρίσκεται εκκλησία για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί κοντά.

aigiptos

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 μέσα στην κοπτική εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου) της Τάντα στο Δέλτα του Νείλου.

Η επίθεση σημειώνεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 28 και 29 Απριλίου στην Αίγυπτο και την ώρα που το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κάλεσε οι χριστιανοί να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων.

AIGYPTOS 3

(REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)

Δείτε βίντεο από την πρώτη έκρηξη στην Αίγυπτο που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η σημερινή χριστιανική ημέρα είναι εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.

Αμέσως μετά το θλιβερό άκουσμα, με τους δεκάδες νεκρούς, πάγωσε στην κυριολεξία η κοινή γνώμη στην Αίγυπτο, με ένα τεράστιο «γιατί;» να σκοτώνονται αθώοι στον βωμό του φανατισμού και του εξτρεμισμού. Το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου κατέκρινε με δριμύτητα τις αποτρόπαιες πράξεις.

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ για τα τρομοκρατικά κτυπήματα σήμερα Κυριακή των Βαΐων, που κόστισαν τη ζωή 31 τουλάχιστον Αιγυπτίων και τραυμάτισαν δεκάδες.Βαρύς είναι ο θρήνος και στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για τα θανατηφόρα τρομοκρατικά κτυπήματα που δέχτηκαν σήμερα οι Κοπτικές Εκκλησίες στην Αίγυπτο.

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, στο άκουσμα των θλιβερών γεγονότων που αμαυρώνουν μία από τις πιο μεγάλες ημέρες της Χριστιανοσύνης, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είμαστε στο πλευρό του Αιγυπτιακού λαού, δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, παρακολουθώντας από κοντά τα γεγονότα, καθώς η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε σχετικά μικρή απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, στην περιοχή Μανσέια, της Αλεξάνδρειας, όπου βρίσκεται και η έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, έξω από τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου.

"Ας ελπίσουμε ότι ο ερχόμενος προς το εκούσιο πάθος Ιησούς Χριστός θα μαλακώσει τον πόνο των οικογενειών που τόσο άδικα έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και θα φέρει την ειρήνη Του στην ευλογημένη Αίγυπτο", κατέληξε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ