ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε Άραβα πρώην βουλευτή

Ισραήλ: Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε Άραβα πρώην βουλευτή
Twitter

Ισραηλινό δικαστήριο καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης έναν ισραηλινό Άραβα πρώην βουλευτή, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία ότι παρέδωσε λαθραία κινητά τηλέφωνα σε παλαιστίνιους κρατούμενους, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ.

Ο Μπάσελ Γατάς, 60 ετών, παραιτήθηκε από την έδρα του στην Κνέσετ τον Μάρτιο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την εισαγγελία.

Παραδέχθηκε πως παρέδωσε κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM σε παλαιστίνιους κρατούμενους σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο νότιο Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του σε αυτήν, τον Δεκέμβριο.

Σε αντάλλαγμα για την ομολογία του, η εισαγγελία πρότεινε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ αντιμετώπιζε ποινή έως και δέκα ετών κάθειρξης.

Στον Γατάς επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 120.000 σέκελ (30.800 ευρώ), ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το δικαστήριο της Μπερσέβα (νότιο Ισραήλ) έκρινε πως το αδίκημα το οποίο διέπραξε ο Γατάς συνιστούσε «ηθικά αισχρή πράξη» και του στέρησε το δικαίωμα να διεκδικήσει την εκλογή του στο κοινοβούλιο για επτά χρόνια αφότου εκτίσει την ποινή του.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνήγορός του έχει 45 ημέρες για να ασκήσει έφεση.

Πρώην βουλευτής του Ενιαίου Ψηφοδελτίου, ενός συνασπισμού αραβικών οργανώσεων που αποτελεί την τρίτη δύναμη στο ισραηλινό κοινοβούλιο, ο Γατάς, εκμεταλλευόμενος την βουλευτική ασυλία του, μετέφερε και παρέδωσε περίπου δέκα κινητά σε έγκλειστους σε μια φυλακή όπου κρατούνταν Παλαιστίνιοι καταδικασμένοι για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο βουλευτής δήλωσε πως προχώρησε στην πράξη αυτή λόγω των «ανθρωπιστικών και ηθικών δεσμεύσεών του προς τους κρατούμενους» και «ανέλαβε πλήρως την ευθύνη του» για αυτό.

Θα αρχίσει να εκτίει την ποινή την 2α Ιουλίου στη φυλακή Ντέκελ της Μπερσέβα.

Οι ισραηλινοί Άραβες, απόγονοι των Παλαιστίνιων που παρέμειναν στα εδάφη τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, έχουν ισραηλινή ιθαγένεια και αποτελούν το 17,5% του πληθυσμού.

Οι Άραβες βουλευτές γίνονται συχνά στόχοι επιθέσεων ισραηλινών συναδέλφων τους λόγω των θέσεών τους για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ