ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Καταδικάζει τις δηλώσεις Μαρίν Λεπέν για το Ολοκαύτωμα

Ισραήλ: Καταδικάζει τις δηλώσεις Μαρίν Λεπέν για το Ολοκαύτωμα
REUTERS/Christian Hartmann

Τις δηλώσεις της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου και υποψήφιας για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, με τις οποίες υποστήριζε πως Γαλλία δεν είναι υπεύθυνη για τη μαζική συγκέντρωση Εβραίων στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο του Παρισιού το 1942, καταδικάζει το Ισραήλ.

«Καταδικάζουμε τις δηλώσεις που έκανε η Μαρίν Λεπέν σύμφωνα με τις οποίες η Γαλλία δεν ήταν υπεύθυνη για τον εκτοπισμό Εβραίων από το έδαφός της στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτή η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με την ιστορική αλήθεια όπως αυτή έχει εκφραστεί από δηλώσεις προέδρων της Γαλλίας, που αναγνώρισαν την ευθύνη του κράτους για την τύχη των γάλλων Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα», προστίθεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Περισσότεροι από 13.000 Εβραίοι συνελήφθησαν στις 16 Ιουλίου 1942 και μεταφέρθηκαν στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο του Παρισιού προτού σταλούν στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς.

«Νομίζω πως η Γαλλία δεν είναι υπεύθυνη για το Βελ Ντ’ Ιβ», δήλωσε την Κυριακή η Μαρίν Λεπέν, σε συνέντευξή της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης RTL-LCI-Le Figaro, όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση αυτή και την απόφαση του προέδρου Ζακ Σιράκ, τον Ιούλιο του 1995, να αναγνωρίσει την ευθύνη της Γαλλίας.

«Νομίζω πως, γενικά, αν υπάρχουν υπεύθυνοι, είναι εκείνοι που βρίσκονταν τότε στην εξουσία, δεν είναι η Γαλλία», πρόσθεσε.

Η επίσημη ισραηλινή πολιτική είναι να μην έχει καμία επαφή με το FN (Εθνικό Μέτωπο), που κατηγορείται για αντισημιτισμό. Η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, έπειτα από την επίσκεψη στο Ισραήλ του τρίτου στην ιεραρχία του Εθνικού Μετώπου, Νικολά Μπαΐ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ