ΚΟΣΜΟΣ

Σουλτς: Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι προς το συμφέρον όλων

Σουλτς: Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι προς το συμφέρον όλων
REUTERS/Hannibal Hanschke

Μετά το Eurogroup της Μάλτας (που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου) θα μπορέσουν να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις για την Ελλάδα, ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα.

Στη συνέχεια σημειώνει πως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει όλες οι πλευρές να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Όπως επισήμανε, «τα πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό και οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για αυτό που είναι αναγκαίο». Εκτός αυτού ο Σουλτς σημείωσε πως η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα είναι προς το συμφέρον όλων.

Ερωτηθείς για το αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε απειλήσει με αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση, εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα εξακολουθούσε να παρεμποδίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο Σουλτς το διέψευσε, άφησε ωστόσο έμμεσα να εννοηθεί ότι όντως υπήρξε διένεξη μεταξύ Σόιμπλε και Γκάμπριελ.

Επικαλούμενος τη διαδικασία που ακολουθείται στον κυβερνητικό συνασπισμό, σημείωσε πως η απόφαση για το όποιο θέμα επιτυγχάνεται έπειτα από συνεννόηση και συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων. «Συνεπώς» τόνισε ο κ. Σουλτς, «στο πλαίσιο αυτού του συντονισμού ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υποστήριξε τη θέση του SPD, η οποία ενσωματώθηκε στην τωρινή στάση της γερμανικής κυβέρνησης και η οποία είναι δεσμευτική για όλα της τα μέλη».

Σύμφωνα πάντως με υψηλόβαθμη πηγή του SPD, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τα περί απειλής του κ. Γκάμπριελ ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Ερωτηθείς από τη DW για το ρόλο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε σχέση με την Ελλάδα, ο Μάρτιν Σούλτς τόνισε ότι και ο υπουργός Οικονομικών έδρασε στο πλαίσιο του κυβερνητικού συντονισμού και ως εκ τούτου δεσμεύεται από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Με μια διατύπωση που μπορεί να εκληφθεί ως κριτική προς τον γερμανό ΥΠΟΙΚ και την εμμονή του στα κριτήρια σταθερότητας, ο πρόεδρος του SPD τόνισε ότι η πλήρης ονομασία του Συμφώνου της ΕΕ είναι Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας. «Δεν θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στη σταθερότητα», δήλωσε ο Σουλτς σημειώνοντας:

Αλλά και στην ανάπτυξη – και μάλιστα με κίνητρα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις χώρες του Νότου αλλά και για τη Γερμανία όπου, το επενδυτικό κενό ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. Σταθερότητα και ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ