ΚΟΣΜΟΣ

Η «απάντηση» του Πούτιν στον Τραμπ: Δεν θα συναντήσει τον Τίλερσον

Η «απάντηση» του Πούτιν στον Τραμπ: Δεν θα συναντήσει τον Τίλερσον

Κορυφώνεται η κόντρα ΗΠΑ Ρωσίας έπειτα από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να στείλει πυραύλους στη Συρία του Άσαντ, τον οποίο στηρίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το νέο κεφάλαιο στη διαμάχη γράφεται με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα την Τετάρτη.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Τίλερσον δεν θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη Μόσχα, κίνηση που μπορεί να θεωρηθεί ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση στη συριακή αεροπορική βάση.

Το παραπάνω ενδεχόμενο ισχυροποιεί το γεγονός ότι ο Ρεξ Τίλερσον και ο Βλαντιμίρ Πούτιν διατηρούσαν πολύ καλές σχέσεις, τουλάχιστον πριν ο Τίλερσον αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως σημειώνει το Reuters, οι δύο άνδρες κατά το παρελθόν είχαν συναντηθεί αρκετές φορές, όταν ο Τίλερσον ήταν επικεφαλής της Exxon Mobil. Μάλιστα ο Πούτιν του είχε απονείμει προσωπικά το κορυφαίο ρωσικό κρατικό βραβείο, το Τάγμα της Φιλίας, το 2013.

Και παρότι ήταν βέβαιο ότι το πρώτο ταξίδι του Τίλερσον ως υπουργός Εξωτερικών θα ήταν στη Ρωσία και ότι θα συναντούσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο εκπρόσωπος του προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει ανακοινωθεί η συνάντηση και ότι θα τηρηθεί αυστηρά το διπλωματικό πρωτόκολλο: Ο Ρεξ Τίλερσον θα συναντηθεί μόνο με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν έχουμε ανακοινώσει τέτοιες συναντήσεις και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συνάντηση με τον Τίλερσον στο πρόγραμμα του προέδρου», είπε ο Πεσκόφ χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ