ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λευκός Οίκος έκανε πίσω για την αποκάλυψη στοιχείων του Twitter

Ο Λευκός Οίκος έκανε πίσω για την αποκάλυψη στοιχείων του Twitter
twitter, @ALT_uscis

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέσυρε το αίτημά της σχετικά με την αποκάλυψη των στοιχείων ενός λογαριασμού στο Twitter, μέσω του οποίου συχνά αναρτώνται επικριτικά σχόλια για τη διοίκηση Τραμπ. Το αίτημα απεσύρθη μόλις μία μέρα αφότου η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης προσέφυγε στα δικαστήρια για το εν λόγω ζήτημα.

Πρόκειται για τον λογαριασμό @ALT_USCIS, στον οποίο, σύμφωνα με το BBC, έχουν αναρτηθεί ανώνυμα επικριτικά σχόλια σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Τραμπ. Αμερικανοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ εξέδωσαν εντολή για τον εντοπισμό των στοιχείων των χρηστών που διαχειρίζονται τον λογαριασμό. Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του το Twitter αναφέρει ότι η εντολή αυτή αποσύρθηκε αμέσως μετά την κατάθεση αγωγής από την πλευρά της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης.

Από τη στιγμή που βγήκε στο φως της δημοσιότητας αυτό το θέμα, ο αριθμός των οπαδών (followers) του λογαριασμού @ALT_USCIS εκτοξεύτηκε από 38.000 στους 158.000.

Η αρχική εντολή είχε δοθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP), απαιτώντας να δοθούν «όλα τα στοιχεία σχετικά με τον λογαριασμό @ALT_USCIS του Twitter, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων χρηστών, αριθμούς τηλεφώνων, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και IP».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος που επικαλέστηκε η υπηρεσία - η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας - για την παροχή των στοιχείων, χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την προσκόμιση αρχείων τα οποία σχετίζονται με εισαγόμενα προϊόντα. Στην εντολή αναφερόταν επίσης ότι οι πληροφορίες θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί έως τις 13 Μαρτίου 2017. Το αίτημα εστάλη στο Twitter στις 14 Μαρτίου.

Δεδομένων των παραπάνω, η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης έκανε προσφυγή σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο με σκοπό το μπλοκάρισμα της εντολής αυτής, υποστηρίζοντας ότι η CBP «κάνει κατάχρηση του εργαλείου έρευνας περιορισμένης χρήσης» και καταπνίγει την ελευθερία του λόγου. Στο πλευρό του Twitter τάχθηκε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι θα σταθεί δίπλα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης.

Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση απέσυρε το αίτημα μία ημέρα αργότερα, μετά τη δημοσιοποίηση της προσφυγής του Twitter στο δικαστήριο.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί, χωρίς ωστόσο να παράσχει περισσότερες πληροφορίες.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το @twitter και @aclu που υποστηρίζουν το δικαίωμα της ελευθερίας του ανώνυμου λόγου», αναρτήθηκε στον λογαριασμό @ALT_USCIS. «Σας ευχαριστούμε που σταθήκατε στο πλευρό μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ