ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συλλήψεις πέντε υπόπτων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

Τουρκία: Συλλήψεις πέντε υπόπτων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος
Reuters/file photo

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε πέντε άτομα που πιθανώς να εμπλέκονται με το Ισλαμικό Κράτος. Για κάποιους από αυτούς, υπάρχουν υποψίες πως σχεδίαζαν επίθεση πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Για τους τρεις από τους συλληφθέντες υπάρχουν πιθανότητες να σχεδίαζαν επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους. Οι δύο άλλοι, μεταξύ αυτών κι ένας με καταγωγή από το Τατζικιστάν, είχαν ταξιδέψει σε “πολεμικές ζώνες” αναλαμβάνοντας δράση για λογαριασμό των τζιχαντιστών, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Ισλαμικό Κράτος θεωρείται υπεύθυνο για τουλάχιστον έξι από τις δώδεκα τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αστικών στόχων στην Τουρκία, τους προηγούμενους μήνες. Μεταξύ αυτών και η πολύνεκρη επίθεση στο κλαμπ Ρέινα της Κωνσταντινούπολης, την Πρωτοχρονιά, με συνέπεια το θάνατο 39 θαμώνων.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία υπό τις ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ διεξάγει από τον περασμένο Αύγουστο, πολεμικές επιχειρήσεις προκειμένου ν' απωθήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και τους Κούρδους από τη νότια συνοριακή γραμμή της.

Οι Τούρκοι, ψηφίζουν μεθαύριο, Κυριακή για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος της χώρας, προκειμένου να ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν χθες, δείχνουν μία καθαρή πλειοψηφία των ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν υπέρ των προτεινόμενων αλλαγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ