ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: 9χρονη μήνησε την κυβέρνηση για απραξία στην κλιματική αλλαγή

Ινδία: 9χρονη μήνησε την κυβέρνηση για απραξία στην κλιματική αλλαγή
REUTERS/Anuwar Hazarika

Ένα 9χρονο κορίτσι από την Ινδία στράφηκε κατά της κυβέρνησης της χώρας της για την αδυναμία που παρουσιάζει ως προς τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, που ευθύνονται για την υπερθέρμανση.

Η Ρίντιμα Παντέι κατέθεσε μήνυση κατά της Ινδίας στο Εθνικό Πράσινο Δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα. Το εν λόγω δικαστήριο είναι υπεύθυνο για υποθέσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Στην μηνυτήρια αναφορά της η μικρή ψέγει την κυβέρνηση για την μη εφαρμογή μέτρων για την κλιματική αλλαγή, από τις συνέπειες της οποίας τα «παιδιά του σήμερα και του μέλλοντος θα υποφέρουν δυσανάλογα».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Δασών και Κλίματος, καθώς και το Κεντρικό Συμβούλιο Ελέγχου της Ρύπανσης θα πρέπει σε διάστημα δύο εβδομάδων να δώσουν απαντήσεις στο δικαστήριο.

Η αναφορά της 9χρονης είναι 52 σελίδων και μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η κυβέρνηση έχει αποτύχει να λάβει οποιαδήποτε αποτελεσματικό επιστημονικό μέτρο, και υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών νομοθεσιών».

Μετά την Κίνα, η Ινδία, μια χώρα 1.25 δισεκατομμυρίων κατοίκων, θεωρείται από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο. Τις ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μικρή είναι σαφώς επηρεασμένη από τον πατέρα της, περιβαλλοντικό ακτιβιστή, και είναι η έβδομη έφηβη που καταφεύγει στα δικαστήρια. Ακόμη έξι παιδιά είχαν καταθέσει παρόμοια αγωγή για την ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί.

Παρότι η χώρα έχει δεσμευτεί να παράγει τουλάχιστον 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της από μη ορυκτές πηγές καυσίμων ως το 2030, η μικρή θεωρεί πως οφείλει να κάνει περισσότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ