ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση του Γκορμπατσόφ σε Ρωσία και Γερμανία να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους

Έκκληση του Γκορμπατσόφ σε Ρωσία και Γερμανία να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους
REUTERS/Sergei Karpukhin

Έκκληση προς Ρωσία και Γερμανία να αποκαταστήσουν την μεταξύ τους εμπιστοσύνη και να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις τους, έστειλε ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μέσω συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Πιστεύω ότι εμείς -οι Ρώσοι και οι Γερμανοί- πρέπει να αποκαταστήσουμε τις επαφές μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκορμπατσόφ, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε όλα όσα πετύχαμε στο παρελθόν να καταστραφούν».

Για τον πρώην πρόεδρο της ΕΣΣΔ, οι γερμανικές αρχές επέτρεψαν την επιδείνωση των διμερών σχέσεων παρότι ο γερμανικός λαός δεν ήθελε να κλιμακωθούν οι εντάσεις. Ερωτηθείς αν με τον όρο «οι γερμανικές αρχές» εννοούσε την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Γκορμπατσόφ απάντησε ότι η συντηρητική πολιτικός του είναι συμπαθής. «Ίσως για αυτό γίνομαι συναισθηματικός», πρόσθεσε.

Ο Γκορμπατσόφ δήλωσε ακόμη στη εφημερίδα ότι η σημερινή διεθνής κατάσταση έχει στοιχεία ενός νέου ψυχρού πολέμου.

«Η ρητορική που χρησιμοποιούν πολιτικοί και ανώτεροι στρατιωτικοί γίνεται όλο και πιο εχθρική, αναδύονται σκληρά δόγματα», επισήμανε ο Γκορμπατσόφ τονίζοντας πως:

Τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ειδήσεις με τρόπο που αναμοχλεύει τις εντάσεις. Οι σχέσεις ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις επιδεινώθηκαν τόσο που αποκτά κάποιος την αίσθηση πως ετοιμαζόμαστε για έναν νέο πόλεμο. Με άλλα λόγια, υπάρχουν όλα τα στοιχεία ενός νέου ψυχρού πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ