ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 8.000 οι διασωθέντες νότια της Σικελίας μέσα σε τέσσερις ημέρες

Πάνω από 8.000 οι διασωθέντες νότια της Σικελίας μέσα σε τέσσερις ημέρες
REUTERS/ DARRIN ZAMMIT LUPI

Περισσότερους από 8.000 ανθρώπους διέσωσαν τα πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής, της Frontex και μη κυβερνητικών οργανώσεων, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την Δευτέρα νότια της Σικελίας. Την ίδια ώρα, δεκατρείς άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από την θάλασσα.

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο μεγάλος αριθμός των διασώσεων (8.300) οφείλεται στο ότι πολλοί δουλέμποροι που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες επωφελήθηκαν των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, για να πολλαπλασιάσουν τα λεγόμενα «ταξίδια της απελπισίας» με τα άκρως επικίνδυνα σαπιοκάραβά τους.

Στο μεταξύ, από την αρχή του χρόνου, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας έχουν ξεπεράσει τις 35.000 και συνολικά, στις διάφορες περιφέρειες της Ιταλίας φιλοξενούνται 175.000 άνθρωποι.

Πάνω από 1.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο αποβιβάσθηκαν την Δευτέρα στο Λιμάνι της Μεσσίνα της Σικελίας, 451 στο Πόρτο Εμπέντοκλε, κοντά στον Ακράγαντα και άλλοι 410 στο Ρήγιο της Καλαβρίας. Στο Ποτσάλο της Σικελίας, τέλος, αποβιβάσθηκαν 526 πρόσφυγες και μετανάστες και συνελήφθησαν τέσσερις δουλέμποροι με καταγωγή από την Νιγηρία και τη Σενεγάλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ