ΚΟΣΜΟΣ

Μουδιασμένη η Τουρκία ψάχνει το βηματισμό της

Μουδιασμένη η Τουρκία ψάχνει το βηματισμό της
Yasin Bulbul/Presidential Palace/Handout via REUTERS

«Το δημοψήφισμα στην Τουρκία, δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης», δήλωσε αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ, και ένα χαμόγελο συμπάθειας χαράχτηκε στο μάγουλο του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο δεν πτοείται από τις εκθέσεις των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά περνά στην αντεπίθεση ρίχνοντας μία μία τις γέφυρες με τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων.

Τα περί θανατικής ποινής και η χθεσινή επίθεση στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος ήταν άλλο ένα επεισόδιο στο ευρωτουρκικό δράμα που δείχνει ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε χωρίς να υπολογίζει τις αντιδράσεις. Επιπλέον κρατά στα χέρια του το κλειδί του προσφυγικού το οποίο, όπως έχει πει άλλωστε «μπορεί να το χρησιμοποιήσει όταν έρθει η ώρα».

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η χθεσινοβραδινή απόφαση για επέκταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για ακόμη τρεις μήνες.

Ο Ερντογάν δεν είναι μόνος του σ' αυτή την διαμάχη με την Ευρώπη. Μπορεί ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ηγέτης του κεμαλικού κόμματος να κατηγορεί τον Ερντογάν για την κρίση που έχει προκαλέσει με τη Ευρώπη ωστόσο, είναι γνωστό ότι οι Κεμαλικοί δεν βλέπουν με καλό μάτι τις Βρυξέλλες, στις κατ’ ιδίας συναντήσεις θεωρούν ότι η υπόθεση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι νεκρή και θεωρούν τους Ευρωπαίους μη αξιόπιστους.

2017 04 17T154934Z 71379081 UP1ED4H17YL77 RTRMADP 3 TURKEY POLITICS

(REUTERS/Umit Bektas)

Το δημοψήφισμα ολοκληρώθηκε, ο Ερντογάν κέρδισε έστω και με μικρή διαφορά και όλοι συζητούν πλέον πώς η Τουρκία θα επανέλθει και αν μπορεί να επανέλθει σε μια κανονικότητα.

Οι εξελίξεις είναι λίγο πολύ γνωστές, η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ μίλησαν για μια διαδικασία που δεν πληροί τα διεθνή στάνταρντς αλλά απέφυγαν να μιλήσουν ευθέως για νοθεία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους και κατά κάποιο τρόπο εμμέσως και πολύ διακριτικά προειδοποιούν τον Ερντογάν για τα βήματά του από εδώ και πέρα και ο Ερντογάν όπως είπαμε παραπάνω αδιαφορεί.

Το μόνο θετικό ίσως για την αντιπολίτευση και τους υποστηρικτές του ΟΧΙ σε αυτή τη διαδικασία είναι το ίδιο το αποτέλεσμα. Όπως είπε στο CNN Greece στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που δεν θέλησε να κατονομαστεί, αυτό ίσως είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. «Άν κέρδιζε το ΝΑΙ με μεγάλη διαφορά ο Ερντογάν θα ήταν ασυγκράτητος. Αν έχανε, θα ήταν απρόβλεπτος και επιθετικός. Με τη μικρή διαφορά η κατάσταση περιπλέκεται και ίσως είναι πιο συγκρατημένος».

2017 04 17T195956Z 376311973 RC12319FCED0 RTRMADP 3 TURKEY POLITICS PROTESTS

(REUTERS/Huseyin Aldemir)

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα για τις οποίες ψήφισαν οι Τούρκοι θα εφαρμοστούν μετά το 2019 εκτός από δύο που θα γίνουν άμεσα και αν δούμε ποιες είναι αυτές οι δύο καταλαβαίνουμε τί έχει στο μυαλό του ο Τούρκος πρόεδρος.

Η πρώτη αλλαγή που θα ξεκινήσει άμεσα είναι η τροποποίηση της σύνθεσης του Ανωτάτου δικαστηρίου με μείωση των μελών του από 25 σε 13, εκ των οποίων οι 4 θα διορίζονται απευθείας από τον πρόεδρο. Η δεύτερη είναι ότι ο Ερντογάν μπορεί και πάλι να γίνει αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του κόμματός του δηλαδή, από το οποίο είχε παραιτηθεί όταν εξελέγη πρόεδρος όπως όριζε ο νόμος.

Με λίγα λόγια δηλαδή ο Ερντογάν αποκτά αμέσως έλεγχο εκεί που τον ενδιαφέρει περισσότερο. Στη Δικαιοσύνη και στο κόμμα όπου θα επιβάλει την πειθαρχία του και θα ελέγξει τους δελφίνους και τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους.

Χθες στην Κωνσταντινούπολη έγιναν τέσσερις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά χωρίς μεγάλη συμμετοχή.

2017 04 17T204358Z 1086770947 RC15AA6B4210 RTRMADP 3 TURKEY POLITICS PROTESTS

(REUTERS/Kemal Aslan)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ