ΚΟΣΜΟΣ

Το πείραμα της Σουηδίας: Εξοικονομούνται χρήματα στην εξάωρη εργασία;

Το πείραμα της Σουηδίας:  Εξοικονομούνται χρήματα στην εξάωρη εργασία;
Reuters

Τον Φεβρουάριο, μετά από περίπου δύο χρόνια εξάωρου ωραρίου εργασίας το νοσηλευτικό προσωπικό στο γηροκομείο Svartedalens στο Gothenburg της Σουηδίας επέστρεψαν στο οκτάωρο - παρά τις πρόσφατες έρευνες που υποδείκνυαν τα οφέλη των μικρότερων ωραρίων.

 

Η πόλη αποφάσισε να μην επεκτείνει το πείραμα, εν μέρει επειδή τελείωσε η χρηματοδότηση. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν έπρεπε να γίνει πρόσληψη 17 επιπλέον εργαζομένων οι οποίοι θα κόστιζαν 12 εκατομμύρια κορόνες (1,36 εκατ. ευρώ).

O δήμος της πόλης έχει ήδη καταρτίσει τον προϋπολογισμό για δύο χρόνια, και έτσι αποφασίστηκε πως θα ήταν πολύ ακριβή η εφαρμογή του πειράματος σε όλο τον δήμο, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Προς το παρόν το πείραμα «πάγωσε», ωστόσο υπάρχουν μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη που η έρευνα δεν έλαβε υπόψη. Τα μικρότερα εργάσιμα ωράρια είχαν ως αποτέλεσμα πιο υγιείς εργαζομένους, συμπέρανε ο ερευνητής Bengt Lorentzon σε νέο εργασία.

«Ήταν λιγότερο κουρασμένοι, λιγότερο άρρωστοι, είχαν περισσότερη ενέργεια όταν πήγαιναν στο σπίτι και περισσότερο χρόνο για δραστηριότητες» είπε ο ο Lorentzon.

Το νοσηλευτικό προσωπικό έπαιρνε λιγότερες αναρρωτικές από ό,τι όταν εργαζόντουσαν οκτάωρα. Επίσης, έπαιρναν λιγότερες αναρρωτικές και σε σχέση με αυτούς/ αυτές στην ομάδα ελέγχου, και γενικότερα λιγότερες από νοσοκόμους/ νοσοκόμες σε ολόκληρη την πόλη του Gothenburg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι εργαζόμενοι πήραν 4.7% λιγότερες αναρρωτικές κατά την περίοδο του πειράματος, ενώ αυτοί στην ομάδα ελέγχου πήραν 62,5% πιο πολλές μέσα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Ακόμη, αυτοί που δούλευαν λιγότερες ώρες έπαιρναν λιγότερες απρόσμενες άδειες.

Αν και η μελέτη διαπίστωσε οφέλη όσον αφορά στην υγεία και την παραγωγικότητα, δεν μετρήθηκαν τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τους υγιέστερους νοσοκόμους/ νοσοκόμες. Επίσης, όπως τονίζει ο Lorentzon, το τελικό αποτέλεσμα ήταν καλύτερη, πιο ποιοτική φροντίδα στο γηροκομείο.

Υπάρχουν και άλλοι δήμοι στη Σουηδία που έχουν ξεκινήσει πανόμοια πειράματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ