ΚΟΣΜΟΣ

Εξαφάνιση θρίλερ στο τρίγωνο Νορβηγία - Γερμανία - Κύπρος

Εξαφάνιση θρίλερ στο τρίγωνο Νορβηγία - Γερμανία - Κύπρος
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Άλυτη παραμένει μέχρι σήμερα η μυστηριώδης εξαφάνιση του Αυστριακού Χέλμαντ Σβάρτς, ο οποίος χάθηκε στα παγωμένα νερά της Βαλτικής στις 20 Δεκεμβρίου του 2016. Η εξαφάνιση του κινητοποίησε τις Αρχές τριών χωρών, όμως ο φάκελος έκλεισε χωρίς να δοθούν σαφείς απαντήσεις και η σύζυγός του καταγγέλλει αμέλειες.

Ο 74χρονος Σβάρτς, μόνιμος κάτοικος Κύπρου τα τελευταία 12 χρόνια, χάθηκε κατά την διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού του στην Γερμανία. Στις 19 Δεκεμβρίου ο έμπειρoς σύμβουλος ναυτιλιακών εταιριών επιβιβάστηκε σε πλοίο για να πάει στο Όσλο της Νορβηγίας, όπου είχε προγραμματισμένο ραντεβού περί αγοροπωλησίας πλοίου. Η τελευταία επικοινωνία με την οικογένειά του και συγκεκριμένα με την γυναίκα του ήταν στις 11:30 το βράδυ της ίδιας μέρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» και τα όσα η σύζυγος του, Γεωργία Σβαρτς, επισήμανε ότι δύο μήνες μετά την εξαφάνισή του στον πορθμό της Καττεγάτης, ο φάκελος της υπόθεσης έκλεισε, χωρίς να χυθεί φως στο σκοτάδι.

Οι Αρχές της Κύπρου ζήτησαν την συνεργασία των υπηρεσιών της Νορβηγικής και της Σουηδικής Ιντερπόλ, μετά από την καταγγελία της εξαφάνισης από πλευράς της συζύγου του, όμως ο φάκελος μπήκε στο αρχείο. Το τελικό συμπέρασμα των Αρχών Νορβηγίας και Σουηδίας ήταν πως χάθηκε στα νερά, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι απαντήσεις φυσικά δεν καθησύχασαν την σύζυγό του, ούτε το υλικό του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας του πλοίου που δείχνει μια σκιά, η οποία σύμφωνα με τις Αρχές ανήκει στον σύζυγό της, να πέφτει στην θάλασσα. Ένας άντρας που μοιάζει στον Σβάρτς καταγράφηκε στην πρύμνη του πλοίου στις 2:10 τα ξημερώματα, ενώ μια ώρα αργότερα μια σκιά – σε σημείο του πλοίου που είναι προσβάσιμο μόνο από την πρύμνη – εντοπίστηκε να πηδά στη θάλασσα. Σύμφωνα με την Ιντερπόλ Νορβηγίας αυτή η σκιά είναι ο Αυστριακός.

Η Γεωργία Σβάρτς επισημαίνει πως δεν είχε κανένα λόγο να δώσει τέλος στην ζωή του ή να οργανώσει την εξαφάνισή του. Σύμφωνα με την ίδια κάτι μεσολάβησε της εξαφάνισης.

SAVARTS

(Ο Χέλμαντ Σβάρτς/Πολίτης)

«Στο μεσοδιάστημα που ήταν αυτός ο άνθρωπός, περπατούσε στο κατάστρωμα για μια ώρα ενώ επικρατούσαν πολικές θερμοκρασίες; Τόσες εκατοντάδες κόσμου πάνω στο πλοίο και κανείς δεν τον είδε, γιατί δεν τον αναζήτησε ο συνεργάτης του με τον οποίον συνταξίδευε, δεν υπάρχουν άλλα πλάνα στο βίντεο που να καταγράφουν τις κινήσεις του, με ποιόν δείπνησε και με ποιο μίλησε», διερωτήθηκε μιλώντας στον «Πολίτη».

Μάλιστα η κ. Σβάρτς καταγγέλλει προχειρότητα στις έρευνες των τριών χωρών, προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλά κενά. Τονίζει δε ότι δεν έγιναν έρευνές στην Κύπρο, για έγγραφα που πιθανόν να σχετίζονται με το ταξίδι του στην Γερμανία και την Νορβηγία και για συνεργάτες του, που πιθανόν να σχετίζονται με την εξαφάνιση του.

«Ίσως» ανάφερε, «η εξαφάνιση του να σχετίζεται με την συμφωνία που ετοιμαζόταν να κλείσει. Ίσως κάποιος να του έριξε κάτι στο ποτό που έπινε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ