ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου εξήγγειλε η Μέι

Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου εξήγγειλε η Μέι
REUTERS/Toby Melville

Την πρόθεσή της να καταθέσει πρόταση για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε εκτάκτως την Τρίτη η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι,με δήλωσή της έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ντάουνινγκ Στριτ, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν νωρίτερα μέσω των βρετανικών μέσων ενημέρωσης.

 

Της δήλωσής της είχε προηγηθεί σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με την Μέι, συμφωνήθηκε ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε γενικές εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν στις 8 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, είναι απαραίτητη η πολιτική ενότητα στη χώρα, ενόψει και της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους όρους για την οποία διαπραγματεύτηκε η κυβέρνησή της.

Μόλις η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, η στερλίνα άρχισε να ανεβαίνει στις διεθνείς αγορές, λίγα λεπτά μετά την κάθετη πτώση που σημείωσε όταν το γραφείο της πρωθυπουργού γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε έκτακτες ανακοινώσεις.

Εξηγώντας την απόφασή της, η Μέι σημείωσε πως η ίδια ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού σε μια περίοδο που η χώρα χρειαζόταν σταθερότητα, ενώ αναφερόμενη στο Brexit σημείωσε πως με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Βρετανία αποχωρεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα σε αυτό.

2017 04 18T102402Z 1390972627 LR1ED4I0SVQMK RTRMADP 3 BRITAIN EU MAY


Πηγή: REUTERS/Toby Melville

Η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο για το Brexit που θα επιτρέψει στη χώρα να επανακτήσει τον έλεγχο στους νόμους και στα σύνορά της, χαρακτηρίζοντας τους όρους τους οποίους διαπραγματεύθηκε για την διαδικασία εξόδου «σωστή προσέγγιση του θέματος», κάτι με το οποίο διαφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως παρατήρησε.

«Πρέπει να υπάρχει ενότητα στο Γουέστμίνστερ, αλλά δεν υπάρχει. Το Εργατικό Κόμμα απείλησε να καταψηφίσει την τελική συμφωνία, ενώ οι Φιλελεύθεροι επιχειρούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία, την ώρα που το SNP διαφωνεί με ό,τι κάνει η κυβέρνηση», είπε η Μέι, η οποία ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέψει στους αντιπάλους της να θέσουν σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Αν δεν γίνουν εκλογές τώρα, τα παιχνίδια θα συνεχιστούν», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινέσουν σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια την απόφαση να πάρει ο λαός.

Αν και η ίδια πήρε την απόφαση για τις πρόωρες εκλογές με απροθυμία, εντούτοις ξεκαθάρισε ότι είναι ισχυρή η πεποίθησή της ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει με το Brexit και πέρα από αυτό. «Ας απομακρύνουμε την αβεβαιότητα και την αστάθεια και ας δώσουμε στη χώρα την ισχυρή ηγεσία που χρειάζεται», κατέληξε.

Η Τερέζα Μέι, που ανέλαβε τα καθήκοντά της αμέσως μετά το δημοψήφισμα με το οποίο οι πολίτες έδωσαν το «πράσινο φως» για την έξοδο της χώρα από την ΕΕ, γνωρίζει μεγάλη αποδοχή στις δημοσκοπήσεις, με το 50% των Βρετανών να την χαρακτηρίζουν ως την καλύτερη πρωθυπουργό, την ώρα που σύμφωνα με το YouGov, ο ηγέτης των εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν συγκεντρώνει μόλις το 14%.

Όμως η Μέι θα πρέπει να εξασφαλίσει την στήριξη των δύο τρίτων του βρετανικού κοινοβουλίου προκειμένου να περάσει η πρότασή της για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Οι Εργατικοί πάντως έχουν στο παρελθόν δηλώσει πως είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο.

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν χαιρέτισε από την πλευρά του την απόφαση της Τερέζα Μέι για τις πρόωρες εθνικές εκλογές, γεγονός που "μεταφράζεται" και ως στήριξη της πρότασής της στη Βουλή.

Με τη σειρά του και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, σχολίασε μέσω Twitter το διάγγελμα της Μέι, χαρακτηρίζοντάς το "θαρραλέα απόφαση" και έστειλε τις ευχές του στους υποψήφιους του Συντηρητικού κόμματος.

Την ανακοίνωση της Τερέζα Μέι σχολίασε και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα επιφέρει ένα ακόμα πιο σκληρό Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ