ΚΟΣΜΟΣ

Ποια ήταν η Έσθερ Άφουα Οκλόο που τιμά η Google με Doodle

Ποια ήταν η Έσθερ Άφουα Οκλόο που τιμά η Google με Doodle
youtube/Esther Afua Ocloo History

Η θρυλική επιχειρηματίας Έσθερ Άφουα Οκλόο, γνωστή και ως "Θεία Οκλόο", η οποία συνέβαλε στην οικονομική υποστήριξη όλων των γυναικών παγκοσμίως, αποτελεί το σημερινό doodle της google.

Υπήρξε επιχειρηματίας και πρωτοπόρος του μικροδανεισμού. Γεννήθηκε στη Γκάνα στις 18 Απριλίου του 1919. Η Οκλόο ήταν η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Οικοκυρικών του Λονδίνου.

Ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση επεξεργασίας τροφίμων στη Χρυσή Ακτή, όταν ήταν έφηβη, πουλώντας μαρμελάδες και χυμούς. Από το 1959 έως το 1961 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του μετέπειτα Συνδέσμου Βιομηχανιών της Γκάνας. Από το 1970 και έπειτα ασχολήθηκε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών.

Υπήρξε μια εκ των ιδρυτών της Women's World Banking το 1979, με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας των γυναικών. Το 1975 την προσκάλεσαν στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στα Ηνωμένα Έθνη. Το 1990 η Έσθερ έλαβε το Αφρικανικό Βραβείο Ηγεσίας.

Η Έσθερ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις γυναίκες του κόσμου. Μπορεί να χαρακτηριστεί μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα καθώς τόσο με την επιχειρηματική της δράση αλλά και με την ασχολία της με τα δικαιώματα των γυναικών κατάφερε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια γυναίκες, τις οποίες προέτρεψε να ενεργοποιηθούν και να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά.

Σε ομιλία της το 1990 είχε τονίσει ότι «Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν πως η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο είναι η οικονομική δύναμη. Δεν μπορείς να πηγαίνεις και να παρακαλάς τον σύζυγο σου για κάθε τι μικρό, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό κάνει η πλειοψηφία των γυναικών».

Το 2005 τα Ηνωμένα Έθνη τίμησαν το Διεθνές Έτος του Μικροδανεισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ