ΚΟΣΜΟΣ

Όταν ο Αλεξάνδρειας προφητικά έλεγε στο CNN Greece ότι ανησυχεί για τρομοκρατική επίθεση στο Σινά

Όταν ο Αλεξάνδρειας προφητικά έλεγε στο CNN Greece ότι ανησυχεί για τρομοκρατική επίθεση στο Σινά

Στόχος του ISIS έγινε χθες το βράδυ το ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο νότιο Σινά.

Αν και τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα αυξημένα από τον Δεκέμβρη του 2015 οι τζιχαντιστές κατάφεραν να σπείρουν ξανά τον θάνατο και τον πανικό χτυπώντας ένα σύμβολο της θρησκείας μέσα στην Αίγυπτο.

Το Δεκέμβριο του 2015, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάπας Πάσης Αφρικής Θεόδωρος σε μια, όπως αποδείχθηκε, προφητική συνέντευξή του στο CNN Greece και την Κάτια Τσιμπλάκη εξέφραζε την κραυγή αγωνίας των Χριστιανών που ζουν στην Αφρική υπό την απειλή της τρομοκρατίας.

«Δεν είμαστε τρομοκρατημένοι αλλά μας ανησυχεί πότε η τρομοκρατία θα χτυπήσει τη δική μας πόρτα... Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το αύριο. Ξέρουμε ότι είναι ένας κίνδυνος (σ.σ: ISIS) που θα χτυπήσει την πόρτα της κάθε εκκλησίας», έλεγε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα προστασίας

Μετά την κατάρρψη του ρωσικού αεροσκάφους πάν από το όρος Σινά τον Νοέμβριο του 2015, επίθεση για την οποία ο ISIS είχε αναλάβει την ευθύνη τα μέτρα ασφαλείας στο μοναστήρι αυξήθηκαν αισθητά.

Την προστασία του μοναστηριού, εκτός από την Αιγυπτιακή αστυνομία και το στρατό, είχε αναλάβει και η Ομοσπονδία Φυλών του Σινά, δηλαδή οι περίπου τριάντα φυλές που κατοικούν στην περιοχή. Σε ειδική συνεδρίαση αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το παρακλάδι του ISIS που δρα στην περιοχή. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι μουσουλμανικές φυλές των Βεδουίνων που έχουν θέσει υπό την προστασία τους το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης ανά τους αιώνες. Η μονή, είναι αναπόσπαστο τμήμα της ζωής των Βεδουίνων, οι οποίοι θεωρούν τον Αρχιεπίσκοπο Σινά σαν την παραδοσιακή διοικητική και δικαστική αρχή της φυλής τους. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Η ιστορία του Μοναστηριού

Η Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, χτίσθηκε στο σημείο που ο Μωυσής είδε το όραμα της Φλεγόμενης Βάτου και αργότερα ο Θεός του υπαγόρευσε τις Δέκα Εντολές. Η Αγία Αικατερίνη είναι το αρχαιότερο εν λειτουργία Χριστιανικό μοναστήρι, που λειτουργεί τουλάχιστον 17 αιώνες. Στη Μονή φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Αικατερίνης, τα οποία βρέθηκαν στο παρεκκλήσιο της κορυφής του όρους που φέρει το όνομά της.

Σύμφωνα με την παράδοση μετά από το αποκεφαλισμό της, άγγελοι παρέλαβαν το σώμα της και το μετέφεραν στην κορυφή του υψηλότερου όρους του Σινά. Τον 8ο και 9ο αιώνα μοναχοί ανακάλυψαν το λείψανό της και το τοποθέτησαν σε μαρμάρινη λάρνακα. Το μαναστήρι έγινε γνωστό σε όλο το Χριστιανισμό κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών. Από τον 11ο αιώνα η Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά άρχισε να γίνεται γνωστή και ως Μονή της Αγίας Αικατερίνης .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ