ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Μετά τις πρόωρες εκλογές οι «πραγματικές διαπραγματεύσεις» για το Brexit

Γιούνκερ: Μετά τις πρόωρες εκλογές οι «πραγματικές διαπραγματεύσεις» για το Brexit
REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Μετά την διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 8ης Ιουνίου πιστεύει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως θα ξεκινήσουν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχαν το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική συνομιλία, έπειτα από την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για την πρόθεση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

«Μετά την συνομιλία, ο πρόεδρος θεωρεί ότι οι πραγματικές πολιτικές διαπραγματεύσεις για το Άρθρο 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσουν μετά τις προβλεπόμενες για την 8η Ιουνίου εκλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι βρετανικές εκλογές δεν μεταβάλλουν το χρονοδιάγραμμα.

«Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις επρόκειτο να αρχίσουν τον Ιούνιο», είπε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει στις αρχές του Μαΐου την «πρότασή» της στα κράτη μέλη σχετικά με την εντολή που θα έχουν οι διαπραγματευτές της ΕΕ, με επικεφαλής τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Στην συνέχεια, η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί επισήμως στις 22 Μαΐου από τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ταυτόχρονα με τις «οδηγίες» των 27 για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι «οδηγίες» αυτές θα είναι περισσότερο λεπτομερείς από τους «κατευθυντήριους άξονες» των διαπραγματεύσεων, που έχουν ήδη προταθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και οι οποίοι θα υιοθετηθούν κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 29ης Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απέκλεισε το ενδεχόμενο το Λονδίνο να έχει λόγο για την τύχη των δύο ευρωπαϊκών υπηρεσιών που σήμερα έχουν έδρα στο βρετανικό έδαφος, της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής(EBA) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (EMA).

«Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχουν έδρα σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση σχετικά με την EBA και την EMA δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων του Brexit, αποτελεί συνέπεια του Brexit», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει λόγο στην μεταφορά της έδρας των υπηρεσιών», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ