ΚΟΣΜΟΣ

Ευθείες απειλές Τραμπ σε ISIS, «πυρά» σε Ομπάμα, Χίλαρι

Ευθείες απειλές Τραμπ σε ISIS, «πυρά» σε Ομπάμα, Χίλαρι
REUTERS/Lisa Norman-Hudson

Σε θέματα εθνικής ασφάλειας επικεντρώθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του τη Δευτέρα σε πλήθος 10.000 περίπου ανθρώπων, λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Κατακρίνοντας τον Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον που δεν αναφέρθηκαν στην απειλή από το ISIS ως "ριζοσπαστικό Ισλάμ", ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών είπε στους υποστηρικτές του ότι είναι ώρα "να μιλήσουμε" για την απειλή ενώ δεσμεύτηκε για μια πιο επιθετική απάντηση εάν εκλεγεί πρόεδρος.

"Ακούς τον όρο ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία. Δεν θα το πει. Δεν θα το πει", είπε για τον Μπαράκ Ομπάμα.

"Δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα εάν αρνείσαι να μιλήσεις για το τι είναι αυτό το πρόβλημα. Και δεν θα μιλήσει γι' αυτό. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με αυτό τον άνθρωπο. Και ξέρετε ποιος άλλος δεν μιλάει; Η Χίλαρι. Δεν μιλάει γι' αυτό", πρόσθεσε.

Εκτίμησε παράλληλα ότι η "αδύναμη και αναποτελεσματική" άσκηση εξουσίας ευθύνεται για τις επιθέσεις στο Παρίσι που σκότωσε τουλάχιστον 129 ανθρώπους.

"Όταν είσαι αδύναμος και αναποτελεσματικός, άσχημα πράγματα συμβαίνουν. Και αυτό βλέπουμε", τόνισε χωρίς να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το μεγαλύτερο χειροκρότημα έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη δέσμευσή του να "βομβαρδίσει ανελέητα" το ISIS και την επιμονή του ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν κανέναν Σύρο πρόσφυγα.

Αντιθέτως, είπε, θα πρέπει να σχηματιστεί μια τεράστια "ζώνη ασφαλείας" στη Συρία όπου οι Σύροι θα μπορούν να ζουν δίχως φόβο ότι θα βομβαρδιστούν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη πει ότι η Αμερική θα δεχθεί 10.000 Σύρους πρόσφυγες που δραπετεύουν από τον εμφύλιο της Συρίας. Γι' αυτούς μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί "όποιος ήρθε στη χώρα μέσω μετανάστευσης θα αποχωρήσει".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ