ΚΟΣΜΟΣ

Να βυθίσει το USS Carl Vinson με ένα μόνο χτύπημα απειλεί η Βόρεια Κορέα

Να βυθίσει το USS Carl Vinson με ένα μόνο χτύπημα απειλεί η Βόρεια Κορέα
Z.A. Landers/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS/File photo

Νέες απειλές εναντίον της Ουάσιγκτον εκτοξεύει η Βόρεια Κορέα, απειλώντας αυτή τη φορά να βυθίσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το οποίο πλέει στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Στο στόχαστρο της Πιονγκγιάνγκ έχει μπει το USS Carl Vinson, το οποίο πρόκειται να λάβει μέρος σε κοινή ναυτική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις Φιλιππίνες, στην οποία θα συμμετάσχουν και δύο ιαπωνικά πολεμικά πλοία, τα Ashigara και Samidare.

Η βορειοκορεατική εφημερίδα Rodong Sinmun ανέφερε σε δημοσίευμά της πως η χώρα είναι έτοιμη να κάνει επίδειξη των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, βυθίζοντας με ένα μόνο χτύπημα το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο. Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη πως η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει όπλα που μπορούν να φτάσουν ως τις ακτές της Αμερικής αλλά και στην ασιατική πλευρά του Ειρηνικού, μεταξύ των οποίων και το «απόλυτο όπλο» που δεν είναι άλλο από μια βόμβα υδρογόνου.

Αν και οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν, η ανησυχία εντείνεται δεδομένης τόσο της θέσης του USS Carl Vinson στον Ειρηνικό, όσο και των κλιμακούμενων απειλών από πλευράς Πιονγκγιάνγκ. Υπενθυμίζεται ότι η βορειοκορεατική πλευρά έχει απειλήσει να απαντήσει σε οποιοδήποτε χτύπημα δεχθεί από πλευράς ΗΠΑ, ενώ απειλεί και με χτυπήματα τόσο σε αμερικανικό έδαφος, όσο και σε αμερικανικές βάσεις που εδρεύουν σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

Την αποστολή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή είχε κάνει γνωστή ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες απειλές από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, και μάλιστα λίγες ώρες μετά την εκτόξευση ενός ακόμη βαλλιστικού πυραύλου με εντολή του Κιμ Γιόνγκ Ουν.

«Στέλνουμε μια ισχυρή αρμάδα», είπε πει ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας: «έχουμε υποβρύχια. Πολύ ισχυρά. Πολύ πιο ισχυρά από το αεροπλανοφόρο. Αυτό σας το εγγυώμαι».

Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα απεδείχθη ότι το USS Carl Vinson δεν κατευθυνόταν προς την Κορεατική Χερσόνησο, αλλά έπλεε με προορισμό το σημείο διεξαγωγής κοινής ναυτικής άσκησης με το πολεμικό ναυτικό της Αυστραλίας.

Οι ασκήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τρίτη και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο άρχισε να πλέει προς τον δυτικό Ειρηνικό, με την παρουσία του στην περιοχή να λειτουργεί ως ένα «προληπτικό μέτρο».

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNNi ότι η άφιξη του USS Carl Vinson στην κορεατική χερσόνησο αναμένεται περί τα τέλη Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ