ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το πράσινο κατακτά τις πόλεις

Γερμανία: Το πράσινο κατακτά τις πόλεις
REUTERS

Η κηπουρική στην πόλη προσφέρει αναρίθμητες δυνατότητες: καλλιέργεια λαχανικών σε σημεία των πλακόστρωτων δρόμων, καθορισμός περιοχών ηρεμίας από την πολύβουη καθημερινότητα και ξενώνες για έντομα. Η περιοχή Μαρτζάν του Βερολίνου πρασινίζει, ανθίζει και ευωδιάζει.

Από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο του 2017, μια επιφάνεια 1.040 στρεμμάτων αφιερώνεται στη φυτοκομία. Η Διεθνής Έκθεση Κήπων (IGA) προσελκύει τους επισκέπτες διοργανώνοντας περισσότερες από 5.000 εκδηλώσεις και εκθέσεις με θέμα την κηπουρική, τη διαχείριση του τοπίου, τους αστικούς χώρους πρασίνου και τον πολιτισμό.

Νέα μοντέλα κήπου προτείνουν απλές και καινοτόμες ιδέες για τα περιβόλια, τις αυλές και τις στέγες. Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται επίσης για τα χρήσιμα φυτά και τα καλλωπιστικά, την παραδοσιακή χειροτεχνία, τα ανακυκλωμένα υλικά, τη διαχείριση αυλών που δεν φωτίζονται ιδιαίτερα από τον ήλιο, τους χώρους προστασίας για τα μικρά ζώα ή τα έντομα. Τρεις τάσεις.

Ο αστικός κήπος

Εδώ και πολλά χρόνια, η αστική κηπουρική είναι ένα φαινόμενο στη Γερμανία. Το κίνημα προέρχεται από τις ΗΠΑ. Οι αστικοί κηπουροί φιλοτεχνούν σε τεράστιες εκτάσεις, σε στέγες σπιτιών, σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, σε λωρίδες πρασίνου που υπάρχουν στις άκρες δρόμων. Αν το έδαφος είναι ακατάλληλο για καλλιέργεια, οι κηπουροί φυτεύουν μέσα σε βαρέλια, σε ζαρντινιέρες, σε συσκευασίες Tetra Pak ή πάνω σε παλέτες. Πολλές πόλεις υποστηρίζουν αυτή την τάση. Οι μικροί και οι μεγάλοι αστικοί κήποι γίνονται συχνά τόπος κοινωνικής ζωής.

Ο κήπος της ψυχικής ισορροπίας

Την εποχή αυτή, ο κήπος γνωρίζει μια νέα τάση: την περισυλλογή μέσα στη φύση. Ο κήπος της ψυχικής ισορροπίας καθιερώνεται για να προσφέρει χαλάρωση, ηρεμία και ένα ήσυχο περιβάλλον. Εύθραυστα φυτά και μινιμαλιστικά υλικά όπως πήλινες γλάστρες και καλάμια συνδυάζονται για παράδειγμα στο απλό σχήμα της ελιάς. Μια άλλη εκδοχή εμπνέεται από τους κήπους των μοναστηριών: όμορφα και χρήσιμα φυτά σε πράσινο και μπλε χρώμα, όπως για παράδειγμα λεβάντα και αμπελόκλημα, που συνδυάζονται με φυσικά υλικά. Διάφορες επιφάνειες, όπως για παράδειγμα μια βεράντα σε σχήμα λαβύρινθου, καλούν τους περαστικούς να αφήσουν το βλέμμα και τη σκέψη τους να πλανάται.

Κήποι για τα μικρά ζώα

Οι μέλισσες και οι κηφήνες είναι σημαντικοί για τη φύση --όπως και μέσα στον κήπο της. Για παράδειγμα, για τη γονιμοποίηση με γύρη των οπωροφόρων δέντρων. Οι άγριες μέλισσες, κυρίως, βρίσκουν ωστόσο όλο και λιγότερο χώρο στις περιοχές με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού. Αντίθετα με τις οικιακές μέλισσες, οι οποίες ζουν συνήθως μοναχικά, φτιάχνουν οι ίδιες τις φωλιές τους και πρέπει να προσέχουν και να προμηθεύουν τροφή στα μικρά τους. Για τις άγριες μέλισσες, ένας ξενώνας για έντομα είναι μεγάλη υποστήριξη και είναι εύκολο να κατασκευαστεί με φυσικά υλικά όπως κούτσουρα, κοτσάνια, καλάμια από μπαμπού. Αρκεί να ανοιχτούν τρύπες διαφορετικού μεγέθους μέσα σε στρογγυλά ξύλα, που τοποθετούνται σε στοίβα και διαμορφώνουν ένα προστατευμένο σημείο. Τα βουίσματα των μελισσών δεν θα καθυστερήσουν...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ