ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Δικηγόρος προσέφυγε στο ΔΠΔ εναντίον του Ντουτέρτε

Φιλιππίνες: Δικηγόρος προσέφυγε στο ΔΠΔ εναντίον του Ντουτέρτε
REUTERS/ ROMEO RANCO

Ένας δικηγόρος από τις Φιλιππίνες προσέφυγε ως ιδιώτης, στην εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατηγορώντας τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας του ότι ευθύνονται για το θάνατο περισσότερων από 8.000 ανθρώπων, στον "πόλεμο" που έχει κηρύξει ο πρόεδρος κατά των ναρκωτικών.

Ο δικηγόρος Τζούντε Σάμπιο υποστηρίζει ότι ο Ντουτέρτε διέπραξε "συνεχώς και κατ' επανάληψη (...) εξωδικαστικές σφαγές ή εκτελέσεις που συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" τόσο την εποχή που ήταν δήμαρχος της πόλης Νταβάο, όσο και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου των Φιλιππίνων. Κατά τη θητεία του, οι δολοφονίες υπόπτων για ναρκωτικά και άλλων εγκληματιών έχουν μετατραπεί στην "βέλτιστη πρακτική", ισχυρίζεται ο δικηγόρος.

Ο Σάμπιο είναι συνήγορος του Έντγκαρ Ματομπάτο, ενός μετανοημένου εκτελεστή που είχε καταθέσει στη Γερουσία των Φιλιππίνων ότι μετείχε στην ομάδα κρούσης που δρούσε κατ' εντολή του Ντουτέρτε.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε εξελέγη πρόεδρος τον Μάιο υποσχόμενος ότι θα εξαλείψει μέσα σε ένα εξάμηνο το εμπόριο ναρκωτικών, εξολοθρεύοντας τους χιλιάδες λαθρεμπόρους.

Ο Σάμπιο κάνει λόγο για 1.400 νεκρούς στο Νταβάο και για περισσότερους από 7.000 στο πλαίσιο αυτής της αιματηρής εκστρατείας για την πάταξη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Βασίζεται στις μαρτυρίες του Ματομπάτο, του συνταξιούχου αστυνομικού Αρτούρο Λασκάνας, διαφόρων εκθέσεων που έχουν συντάξει οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης. Υποστηρίζει ότι ο Ντουτέρτε και τουλάχιστον 11 υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ευθύνονται για δολοφονίες και ζητά να διεξαχθεί έρευνα, να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους και να προσαχθούν σε δίκη.

Οι γερουσιαστές δεν θεώρησαν βάσιμη την κατάθεση του Ματομπάτο και οι σύμβουλοι του προέδρου την απέρριψαν ως κατασκευασμένη.

Η εισαγγελία του ΔΠΔ επιβεβαίωσε ότι έλαβε τον φάκελο με τις πληροφορίες (συνολικά 77 σελίδες) που κατέθεσε ο Σάμπιο στη Χάγη και διαβεβαίωσε ότι τα έγγραφα αυτά θα εξεταστούν.

Η εισαγγελέας Φατού Μπενσουντά είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι είναι "πολύ ανήσυχη" από τις καταγγελίες και από το γεγονός ότι "υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων φαίνεται ότι δικαιολογούν αυτές τις δολοφονίες (...) ή ακόμη και ότι ενθαρρύνουν τις δυνάμεις ασφαλείας ή τους πολίτες να συνεχίσουν να κάνουν χρήση φονικής βίας κατά των προσώπων αυτών". Προειδοποίησε μάλιστα τότε ότι υπήρχε ενδεχόμενο να ασκηθούν διώξεις σε βάρος αυτών των αξιωματούχων.

Αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο Ντουτέρτε, τον Ιούνιο του 2016, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει σκοτώσει 2.087 εμπόρους ναρκωτικών ή τοξικομανείς. Άλλοι 1.398 άνθρωποι σκοτώθηκαν υπό συνθήκες που δεν έχουν διαλευκανθεί ακόμη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Έρνι Αρμπέλα διαβεβαίωσε σήμερα ότι η αστυνομία διεξάγει ήδη έρευνα σε βάρος προσώπων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι "παραβίασαν τις διαδικασίες".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ