ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε Σύρους επιστήμονες για τα χημικά όπλα

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε Σύρους επιστήμονες για τα χημικά όπλα
REUTERS/Bassam Khabieh

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν ότι επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος 271 εργαζομένων σε κυβερνητική υπηρεσία της Συρίας που θεωρούν πως ευθύνεται για την ανάπτυξη χημικών όπλων.

Λίγες εβδομάδες μετά την πολύνεκρη επίθεση με χημικά στην πόλη Χαν Σεϊχούν, στην επαρχία Ιντλίμπ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έβαλε στη «μαύρη λίστα» τους εργαζόμενους του Κέντρου Επιστημονικών Μελετών και Έρευνας της Συρίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι αυτοί είναι ειδικοί στη χημεία και σε σχετικούς τομείς ή στήριζαν το «πρόγραμμα χημικών όπλων» του Κέντρου, τουλάχιστον από το 2012 και μετά.

«Αυτές οι σαρωτικές κυρώσεις στοχεύουν το κέντρο επιστημονικής υποστήριξης για τη φρικτή επίθεση με χημικά όπλα του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον αθώων πολιτών, ανδρών, γυναικών και παιδιών» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν. Οι κυρώσεις, πρόσθεσε, δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον δεν θα ανεχτεί τη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της κυβέρνησης του Άσαντ.

Δεδομένου του αριθμού των προσώπων που μπήκαν στο στόχαστρο, οι κυρώσεις αυτές είναι από της σημαντικότερες που έχει επιβάλει ποτέ η υπηρεσία OFAC του υπουργείου Οικονομικών.

Στην επίθεση στο Χαν Σεϊχούν στις 4 Απριλίου σκοτώθηκαν 87 άνθρωποι, εκ των οποίων 31 παιδιά. Σε αντίποινα, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν μια στρατιωτική βάση της Συρίας στις 7 Απριλίου.

Με τις νέες κυρώσεις οι αμερικανικές αρχές «στέλνουν το μήνυμα ότι θα θεωρήσουν το καθεστώς του Άσαντ, στο σύνολό του, υπεύθυνο για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με στόχο να εμποδίσουν τη διάδοση αυτού του είδους των βάρβαρων χημικών όπλων», πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι Σύροι επιστήμονες που μπήκαν στη μαύρη λίστα δεν θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές μέσω του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, ενώ θα παγώσουν και τυχόν περιουσιακά στοιχεία τους στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ