ΚΟΣΜΟΣ

Τι στο καλό είναι αυτό το όμορφο πράγμα; (Vid)

Τι στο καλό είναι αυτό το όμορφο πράγμα; (Vid)
YouΤube

Γνωρίστε τον Steve. Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που εντοπίστηκε πρόσφατα στην Alberta του Καναδά και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι για το τι τον προκαλεί.

Αυτή η κορδέλα από πορφυρό και πράσινο φως, δεν μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο γνωστό χαρακτηριστικό που βλέπουμε στο Σέλας. Οι φωτογραφίες που ανέβασαν στα κοινωνικά δίκτυα πολίτες, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επιστημόνων από τη NASA, την ESA και το Πανεπιστήμιο του Calgary, οι οποίοι τώρα προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι αυτό το παροδικό φαινόμενο.

Το σπάνιο αυτό φαινόμενο πήρε το όνομα Steve από την παιδική ταινία Over the Hedge, στην οποία ένας ηθοποιός υιοθετεί αυθαίρετα το όνομα Steve για να περιγράψει ένα αντικείμενο για το οποίο δεν είναι σίγουρος τι είναι.

O Steve έχει πλάτος 25 έως 30 χιλιομέτρων και εκτείνεται για εκατοντάδες, ενδεχομένως χιλιάδες χιλιόμετρα στον ουρανό. Φαίνεται να είναι εποχικό φαινόμενο, καθώς εξαφανίζεται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο. Εκπέμπει φως σε, κυρίως, πορφυρά χρώματα.

Ο Eric Donovan, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του πανεπιστημίου του Calgary, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους δορυφόρους της ESA για να μάθει περισσότερα για αυτό.

Μελετά το φαινόμενο μαζί με συνεργάτες του και εκτιμά πως σύντομα θα είναι σε θέση να δώσει κάποια εξήγηση για τον Steve.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ