ΚΟΣΜΟΣ

Ο μικρός Κούρδος Μέσι και η απαγωγή του από το Ισλαμικό Κράτος (pics&vid)

Ο μικρός Κούρδος Μέσι και η απαγωγή του από το Ισλαμικό Κράτος (pics&vid)
Kurdistan 24 / YouTube

Σε ένα προσφυγικό καταυλισμό στο Ντοχούκ του Ιράκ, ένας 5χρονος Κούρδος Γεζίντι δεν βγάζει από πάνω του τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας, της Μπαρτσελόνα.

Το παιδί, που ονομάζεται Μέσι από τον αγαπημένο του Αργεντίνο διεθνή έχει βιώσει μία πραγματική ιστορία φρίκης. Το 2014, μόλις τριών ετών τότε, είχε απαχθεί από το Ισλαμικό Κράτος μαζί με την μητέρα και την αδελφή του, από το Σιντζάρ, που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ.

Το ISIS είχε εξαπολύσει επίθεση τον Αύγουστο του 2014 στην περιοχή και συνέλαβε εκατοντάδες Γεζίντι. Όπως είχε γνωστό από Κούρδους αξιωματούχους, η οργάνωση αιχμαλώτισε εκείνη την περίοδο 6.417 ανθρώπους της κουρδικής εθνοθρησκευτικής ομάδας. Οι 3.547 ήταν γυναίκες. Αναμεσά τους ήταν και η συγκεκριμένη οικογένεια. Οι γυναίκες και τα μικρά κορίτσια μετατρέπονταν σε ερωτικές σκλάβες των τρομοκρατών και τα αγόρια γενίτσαροι.

Βρισκόταν σε αιχμαλωσία επί δύο χρόνια. Οι ισλαμιστές για να ελευθερώσουν τα τρία μέλη της οικογένειας, ζητούσαν λύτρα, παρ’ ότι, σύμφωνα με όσα διηγείται ο πατέρας του παιδιού στο Kurdistan 24, γνώριζαν πως δεν είχαν τέτοια οικονομική δυνατότητα. Μάλιστα, ζήτησαν το παιδί να λάβει ένα μουσουλμανικό όνομα, όπως το Χασάν, επειδή το Μέσι είναι όνομα «άπιστου».

Η ίδια η μητέρα μιλώντας στο Iraq Today, εξομολογήθηκε πως περνούσαν δύσκολες μέρες και νύχτες και πως δεν την άφηναν να βγει έξω με τα παιδιά της.

Τελικά, ο μικρός Μέσι μαζί με την οικογένειά του σώθηκαν και πλέον ζουν ασφαλείς στον καταυλισμό, όπου και τους συνάντησε ο δημοσιογράφος του Kurdistan 24.

Messi or Hassan playing football at a refugee camp in Duhok 650x365

Πηγή: Kurdistan 24 / YouTube

Σήμερα είναι 5 ετών, όμως τα όσα έζησε στην τρυφερή του ηλικία, τον έχουν τραυματίσει: Μιλάει με δυσκολία και όταν τον φωνάζουν με το όνομά του φοβάται να απαντήσει και μόνο κουνά το κεφάλι του.

Εκτός αυτού, παρά την παρότρυνση του πατέρα του να παίξουν μαζί ποδόσφαιρο, ο νεαρός Μέσι σήμερα προτιμά να παίζει με ψεύτικα όπλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ