ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές: Πώς θα κατανεμηθούν οι ψηψοφόροι όσων δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο

Γαλλικές εκλογές: Πώς θα κατανεμηθούν οι ψηψοφόροι όσων δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο
REUTERS/Charles Platiau

Τα βλέμματα όλων στη Γαλλία στρέφονται στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Μαΐου και στο επίκεντρο είναι δύο πράγματα. Το πρώτο αφορά την εικόνα των υποψηφίων, καθώς όλοι αναζητούν το παραμικρό λάθος που ίσως τους κοστίσει ακριβά, ενώ το δεύτερο αφορά στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Κι αυτό γιατί η επιτυχία στις προβλέψεις των εκλογικών εκτιμήσεων το βράδυ του πρώτου γύρου, δίνει μία ώθηση, ώστε οι δύο «μονομάχοι» να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στα δημοσκοπικά ευρήματα και με βάση αυτά να χαράζουν τη στρατηγική τους.

Η τελευταία δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας, δίνει μία προοπτική νίκης στον Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 64%, ενώ η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει ποσοστό που αγγίζει το 36%, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί υπόψιν η τελευταία κίνησή της να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος, Εθνικό Μέτωπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 17% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι και σίγουρα είναι ένα μεγάλο ποσοστό που μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα.

ekloges

Αυτό που φαίνεται από τη δημοσκόπηση είναι πως Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν ισοψηφούν σχεδόν στους ανθρώπους ηλικίας 35-49. Η Λεπέν έχει προβάδισμα στους εργάτες, ενώ αντίθετα ο Μακρόν προηγείται σε ανθρώπους που είναι στελέχη επιχειρήσεων ή έχουν ένα υψηλό πνευματικό υπόβαθρο.

H δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Elabe, η οποία δίνει και την πρώτη αίσθηση για το που θα κινηθούν οι ψηφοφόροι των υποψηφίων που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Elabe o Εμανουέλ Μακρόν έχει προβάδισμα και μεταξύ των ψηφοφόρων των υποψηφίων που δεν πέρασαν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Οι ψηφοφόροι του δεξιού Φιγιόν αναμένεται να κατευθυνθούν προς τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως άλλωστε είχε ζητήσει και ο ίδιος τη βραδιά του πρώτου γύρου που παραδέχθηκε την ήττα του. Συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι του Φιγιόν θα ψηφίσουν κατά 49% τον Εμανουέλ Μακρόν και σε ποσοστό 28% τη Μαρίν Λεπέν. Υπάρχει βέβαια και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του που δεν αποκλείεται να επιλέξει την αποχή.

Λίγο καλύτερα είναι τα ποσοστά για τον Εμανουέλ Μακρόν από τη «δεξαμενή» του Ζαν Λυκ Μελανσόν. Συγκεκριμένα το 53% θα επιλέξει τον Μακρόν και μόλις το 16% θα επιλέξει τη Μαρίν Λεπέν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζαν Λυκ Μελανσόν δεν ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να επιλέξουν ανάμεσα στους δύο «μονομάχους».

Εκεί που φαίνεται πάντως πως η Μαρίν Λεπέν χάνει έδαφος είναι από τους ψηφοφόρους του Μπενουά Αμόν, οι οποίοι γυρίζουν την πλάτη και αντίθετα σε ποσοστό 80% αναμένεται να επιλέξουν τον Μακρόν.

Ωστόσο, οι νέες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία ακόμα δεν έχουν λάβει υπόψιν τους την κίνηση της Μαρίν Λεπέν να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, Εθνικό Μέτωπο, κάτι που δεν έπραξε ο πατέρας της. Αυτή η κίνηση θεωρείται πως θα συσπειρώσει δυνάμεις στο πρόσωπο της Μαρίν Λεπέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ