ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά στο Ευρωκοινοβούλιο η διαδικασία άρσης ασυλίας της Μαρίν Λεπέν

Ξεκινά στο Ευρωκοινοβούλιο η διαδικασία άρσης ασυλίας της Μαρίν Λεπέν
REUTERS/ BENOIT TESSIER

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να ξεκινήσει την Τετάρτη τη διαδικασία για την άρση της ασυλίας της υποψήφιας για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, η οποία κατηγορείται για κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων.

Η Λεπέν, η οποία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατηγορείται ότι εισέπραξε χρήματα για να καταβάλει τους μισθούς των κοινοβουλευτικών βοηθών της αλλά φέρεται ότι τα χρησιμοποίησε για να πληρώνει υπαλλήλους του κόμματός της, κάτι που απαγορεύεται.

Ως εκ τούτου, η γαλλική δικαιοσύνη έχει ζητήσει από τους ευρωβουλευτές να άρουν την ασυλία της, προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα.

Η επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας αναμένεται να γίνει το απόγευμα στις Βρυξέλλες, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ήδη οι Ευρωπαίοι νομοθέτες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Λεπέν για την υπόθεση. Από τον Φεβρουάριο, ο μηνιαίος μισθός της ως νομοθέτης της ΕΕ έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, σε περίπου 3.000 ευρώ, ενώ της έχουν αφαιρεθεί άλλα επιδόματα.

Θα μπορούσε να κληθεί από το κοινοβούλιο ακόμα και την επόμενη εβδομάδα για να παράσχει εξηγήσεις για την υπόθεση. Ωστόσο, αν γίνει κάτι τέτοιο, η ίδια θα μπορούσε να αποφασίσει να μην εμφανιστεί, καθώς ο δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών διεξάγεται στις 7 Μαΐου.

Η Λεπέν έχει καταγγείλει τις νομικές διαδικασίες εναντίον της ως πολιτική παρέμβαση.

Παρά το σκάνδαλο, το οποίο είναι παραπλήσιο με εκείνο του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν, η Λεπέν φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκε από τις αποκαλύψεις, αφού ηρθε δεύτερη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή, και θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ