ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: «Απόβαση» εκατομμυρίων καβουριών στον Κόλπο των Χοίρων (pics)

Κούβα: «Απόβαση» εκατομμυρίων καβουριών στον Κόλπο των Χοίρων (pics)
REUTERS/ ALEXANDRE MENEGHINI

Νέα... εισβολή σημειώθηκε στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα, αυτή τη φορά όχι από αμερικανικές δυνάμεις στρεφόμενες κατά του Κάστρο, αλλά από εκατομμύρια ... κίτρινα και μαύρα καβούρια.

Κάθε χρόνο, μετά τις πρώτες ανοιξιάτικες βροχές, τα καβούρια ξεκινούν από τα γύρω δάση το μεγάλο τους ταξίδι προς τη θάλασσα, διάρκειας αρκετών ημερών, κατευθυνόμενα προς τον Κόλπο που βρίσκεται στις δυτικές ακτές της χώρας.

crabs 6

Πηγή: Reuters

Στη διαδρομή τους προκαλούν χάος: εμφανίζονται την αυγή και το σούρουπο, περπατώντας πλάγια προς τη θάλασσα, σκαρφαλώνουν τοίχους σπιτιών, ενώ κατακλύζουν τον παραλιακό δρόμο.

crabs 4 walls

Πηγή: Reuters

Καθώς τα αυτοκίνητα κινούνται με ταχύτητα στο δρόμο –με ορισμένα από αυτά να στροβιλίζονται προκειμένου να αποφύγουν τα 10ποδα οστρακόδερμα, ο θόρυβος από τις ρωγμές στο κέλυφός τους διαπερνά τον αέρα.

crabs 3 cars

Πηγή: Reuters

Παρά το εντυπωσιακό θέαμα, η δυσοσμία των θρυμματισμένων καβουριών γεμίζει τον αέρα, ενώ οι αιχμηρές δαγκάνες τους τρυπούν τα ελαστικά των αυτοκινήτων.

crabs 8

Πηγή: Reuters

«Καμιά τριανταριά με σαρανταριά μπορούν να μπουν, χωρίς καν να το καταλάβεις. Πρέπει να κλείνουμε τις πόρτες», αναφέρει ένας ιδιοκτήτης καντίνας που βρίσκεται στην ακτή. Οι Κουβανοί, ωστόσο, θεωρούν αυτό το είδος καβουριών τοξικά.

crabs 2

Πηγή: Reuters

Ο Κόλπος των Χοίρων, βρίσκεται εντός ενός εθνικού πάρκου, όπου βρίσκουν καταφύγιο περίπου το 80% των ενδημικών πουλιών της Κούβας, όπως και κροκόδειλοι και άλλα είδη άγριας ζωής.

crabs 5

Πηγή: Reuters

Αφού αφήσουν τα αυγά τους, τα καβούρια επιστρέφουν στη συνέχεια στα δάση από όπου ξεκίνησαν, όπου λίγους μήνες αργότερα τους βρίσκουν τα μωρά τους.

crabs 7

Πηγή: Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ