ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης για πάνω από 3.000 ύποπτους γκιουλενιστές

Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης για πάνω από 3.000 ύποπτους γκιουλενιστές
REUTERS/ STRINGER

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 3.224 προσώπων τα οποία θεωρεί ύποπτα για διασυνδέσεις με τον εγκατεστημένο στις ΗΠΑ ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν εξέδωσε η Τουρκία.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εδώ και μήνες επιχειρήσεις εναντίον του δικτύου που η Τουρκία κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, όπως μεταδίδουν τα δίκτυα NTV και CNN Turk.

Περισσότεροι από 1.000 εξ αυτών έχουν ήδη συλληφθεί, μετέδωσε το NTV. Οι συλλήψεις έγιναν μετά από τη διεξαγωγή αστυνομικών επιχειρήσεων σε 81 επαρχίες ανά την τουρκική επικράτεια, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα.

Σύμφωνα με πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι επιχειρήσεις είχαν ως στόχο τη δομή του δικτύου στην αστυνομική δύναμη και οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες ήταν αστυνομικοί. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Άγκυρα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Ο Tούρκος υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε πως η επιχείρηση είχε στόχο τη δομή του δικτύου στην αστυνομία.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου και έπειτα οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει, απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα περίπου 120.000 ανθρώπους περιλαμβανομένων στρατιωτών, αξιωματικών της αστυνομίας, καθηγητών, δικαστών και δημοσιογράφων και έχουν επισήμως συλλάβει σχεδόν 40.000 ανθρώπους. Χιλιάδες υπάλληλοι έχουν έκτοτε επιστρέψει στις θέσεις τους.

Εταιρείες που έχουν διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του κατηγορούν ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα, έχουν επίσης γίνει στόχοι της επιχείρησης. Επίσης κατασχέθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων εταιρειών, ως επί το πλείστον μικρών επαρχιακών επιχειρήσεων.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια από το 1999, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ