ΚΟΣΜΟΣ

Με το… δάχτυλο στη σκανδάλη ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα

Με το… δάχτυλο στη σκανδάλη ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα
KCNA/Handout via REUTERS

Αμερικανικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια πλέουν προς την κορεατική χερσόνησο, την ώρα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε μια επίδειξη δύναμης, παρακολουθούσε τις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας σε πλήρη δράση, στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης.

Οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος πραγματοποίησαν μεγάλη άσκηση στην ανατολική ακτή της χώρας, στο πλαίσιο εορτασμών της 85ης επετείου από την ίδρυσή τους, ενέργεια συνηθισμένη, δεδομένου ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν αξιοποιεί παρόμοιες επετείους για να κάνει επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος της χώρας του.

Αν και υπήρχε διάχυτος ο φόβος ότι η Βόρεια Κορέα θα γιόρταζε την συγκεκριμένη επέτειο με μια νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, το καθεστώς αρκέστηκε στην ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση.

2017 04 26T090530Z 1355499027 RC1328D55CD0 RTRMADP 3 NORTHKOREA USA


Πηγή: KCNA/Handout via REUTERS

Η άσκηση έγινε με πραγματικά πυρά πυροβολικού στην περιοχή των ανατολικών ακτών της, την Τρίτη σε μια προσπάθεια επίδειξης της πολεμικής αποφασιστικότητας της έναντι της Σεούλ, η οποία βρίσκεται μέσα στο δραστικό βεληνεκές των πυροβόλων που διαθέτει.

2017 04 26T090440Z 1455855179 RC1D9D10B270 RTRMADP 3 NORTHKOREA USA


Πηγή: KCNA/Handout via REUTERS

Την άσκηση παρακολούθησε και ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ στον αντίποδα η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα ενημερώσει τα 100 μέλη της αμερικανικής Γερουσίας για τις εξελίξεις στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

2017 04 26T085851Z 1023424246 RC162FEADD20 RTRMADP 3 NORTHKOREA USA


Πηγή: KCNA/Handout via REUTERS

Για την ενημέρωση οι Γερουσιαστές θα μεταβούν στο Λευκό Οίκο, ενώ στη συνέχεια, τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που θα τους ενημερώσουν θα πάνε στο Καπιτώλιο, όπου και θα κάνουν δεύτερη ενημέρωση στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Έτσι, θα έχει ενημερωθεί το σύνολο των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, μία ημέρα μετά τον επίσημο εορτασμό στην Πιονγιάνγκ της 85ης επετείου από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον τονίζουν ότι οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις δύο ενημερώσεις έχοντας αποκτήσει μία ξεκάθαρη εικόνα για τη στρατηγική που έχει καταστρώσει ο Τραμπ προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσει την πυρηνική και πυραυλική απειλή της Βόρειας Κορέας, κατά των αμερικανικών εθνικών συμφερόντων στην Κορεατική Χερσόνησο. Οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν ότι μια στρατηγική προσέγγιση της κατάστασης ήταν ρεαλιστικά απούσα, από τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου για το ζήτημα που έχει γεωπολιτικά χαρακτηριστικά περιφερειακής αποσταθεροποίησης.

Με τις απειλές να εκτοξεύονται εκατέρωθεν, Ουάσινγκτον και Πιονγκγιανγκ φαίνεται πως είναι με το... δάχτυλο στη σκανδάλη, έτοιμες να περάσουν από τα λόγια στην πράξη, αναλαμβάνοντας στρατιωτική δράση.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, με τους φόβους ότι η πολεμική σύρραξη είναι κοντά να εντείνονται. Αναλυτές που μίλησαν στο CNNi εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι τόσο έκρυθμη που δεν χρειάζεται παρά μια σπίθα για να αναφλεγεί.

«Το πραγματικό ερώτημα πλέον είναι αν κάποιος πρόκειται να κάνει ένα ανόητο λάθος, γιατί ακόμα και ακόμη και μια μικρή κλιμάκωση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο», λέει ο ειδικός αναλυτής Bruce Bennett, ο οποίος αποκάλυψε πως η κατάσταση δεν είναι αρκετά επικίνδυνη για να τον αποτρέψει από το να ταξιδέψει στη Νότια Κορέα τις επόμενες εβδομάδες.

Τα δεδομένα πάντως μέχρι στιγμής είναι ότι αμερικανικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια κατευθύνονται προς την περιοχή, επισήμως για να λάβουν μέρος σε κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Νότια Κορέα, ενώ ο αμερικανικός στρατός έχει αρχίσει να μεταφέρει και τμήματα του αμφιλεγόμενου αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας THAAD σε συμφωνημένη τοποθεσία ανάπτυξης στη Νότια Κορέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ