ΚΟΣΜΟΣ

Μια τοιχογραφία της Μισέλ Ομπάμα έχει «ξεσηκώσει» το Σικάγο (pics)

Μια τοιχογραφία της Μισέλ Ομπάμα έχει «ξεσηκώσει» το Σικάγο (pics)
CNNi

Μια τοιχογραφία με πρωταγωνίστρια την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα «γεννήθηκε» στην γειτονιά του Σικάγο, όπου έζησε ως παιδί και συνεχίζει να λατρεύεται μέχρι σήμερα. Ο άνθρωπος που φιλοτέχνησε το έργο όμως έχει μπει στο στόχαστρο έντονης κριτικής για το κατά τ’ άλλα αθώο πρότζεκτ του.

Η Μισέλ Ομπάμα ως βασίλισσα της Αιγύπτου στέκει αγέρωχη κοιτώντας το παλιό δημοτικό της σχολείο, όμως ο Κρις Ντέβινς, ο οποίος δημιούργησε την εντυπωσιακή τοιχογραφία, έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα, όχι για τους πολιτικούς λόγους που πολλοί θα πίστευαν.

Λίγες μέρες μετά την παρουσίαση της «Αιγύπτιας Ομπάμα» την περασμένη Παρασκευή, το διαδίκτυο ξέσπασε κατά του Ντέβινς, κατηγορώντας τον για αντιγραφή του έργου της φοιτήτριας καλών τεχνών, Τζελίλα Μεσφίν, που το 2016 είχε αναρτήσει στο Instagram ένα πανομοιότυπο έργο.

Η Μεσφίν ενημερώθηκε για την τοιχογραφία και δήλωσε, σύμφωνα με το CNNi, την έκπληξη της για την αντιγραφή. «Πως μπορείς να κλέψεις την δουλειά κάποιου άλλου...», διερωτήθηκε μέσω του Instagram. «... την σκληρή δουλειά κάποιου και να λες ότι είναι δική σου».

https://www.instagram.com/p/p

(Η δουλειά της Τζελίλα Μεσφίν)

«Πως ισχυρίζεσαι πως εσύ το σχεδίασες... είναι αποκαρδιωτικό και ασεβές σε τόσα επίπεδα». «Είναι άλλο πράγμα να μοιράζεσαι την δουλειά κάποιου άλλου ή να έχεις κέρδος απ’ αυτή, αλλά το να ισχυρίζεσαι πως είναι δικιά σου είναι απλά λάθος».

(Η τοιχογραφία του Κρις Ντέβινς)

Μιλώντας στο CNNi ο Ντέβινς αρνήθηκε τις κατηγορίες περί κλοπής. Δήλωσε πως δεν γνώριζε ποια ήταν η Μεσφίν μέχρι κάποιος να του στείλει το έργο της στο Instagram.

«Της έδωσα αμέσως τα εύσημα για την δουλειά της. Δέχθηκα την κριτική και θα συνεχίσω να την δέχομαι όσο τα παιδιά έχουν μια τοιχογραφία που μπορούν να θαυμάζουν», είπε.

obama

(Twitter/@chicagonewsnow)

Ο ίδιος υποστήριξε πως πήρε την ιδέα από μια φωτογραφία στο Pinterest, που αποτύπωνε την Μισέλ Ομπάμα ως Αιγύπτια βασίλισσα και δεν γνώριζε από πού προερχόταν.

«Ήθελα (να φτιάξω) μια τοιχογραφία που θα λειτουργούσε ως πηγή έμπνευσης για όλες τις νεαρές κυρίες του Σικάγο και όλου του κόσμου».

Πριν ολοκληρώσει το έργο του και μέσω γνωστής ιστοσελίδας χορηγιών ο Ντέβινς έλαβε το ποσό των 12.000 δολαρίων. Πλέον προσέχει περισσότερο και δίνει τα εύσημα στην πραγματική δημιουργό για να αποφύγει περαιτέρω εντάσεις και κριτική.

«Για μένα είναι μια περίοδος που παίρνω μαθήματα και δεν δικαιολογούμαι. Παρότι δεν πήρα χρήματα για την δουλειά της Μεσφίν, πήρα χρήματα για το κοινωνικά ευαίσθητο μήνυμα για τις αφροαμερικανές γυναίκες», δήλωσε και εμφανίστηκε έτοιμος να μοιραστεί τα κέρδη του με την φοιτήτρια.

https://www.instagram.com/p/p

Οι δύο καλλιτέχνες έχουν επικοινωνήσει απευθείας για την διευθέτηση του θέματος και με δεύτερο ποστ της στο Instagram η Μεσφίν ζήτησε να κυριαρχήσει η ηρεμία και να σταματήσουν οι επιθέσεις στον Ντέβινς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ