ΚΟΣΜΟΣ

Παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ελλάδα

Παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ελλάδα
REUTERS/Vincent Kessler

Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Γερούν Ντάισελμπλουμ: 

Ο επικεφαλής του Eurogroup, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές θα επιτευχθεί σύντομα, διευκρινίζοντας ότι ελπίζει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

Στο ίδιο ύφος είναι και οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος τόνισε ότι: "Είμαστε σε μια καίρια στιγμή μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων της Eurostat για την ελληνική οικονομία" και πρόσθεσε ότι διαρκώς εργάζεται προκειμένου να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και την Ε. Ε.

Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί, επεσήμανε ότι "τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία αντιστάθηκε στις πιέσεις το 2016 και πως οι θετικές τάσεις που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο έτος φαίνεται πως συνεχίζονται αλλά με μειωμένο ρυθμό"

Ο ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε για ακόμη μία φορά την στήριξή του στη χώρας μας υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί και όχι να εμποδιστεί από μια αβεβαιότητα, ενώ αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος σημείωσε "ότι πρέπει να γίνει πιο βιώσιμο, να έχουμε μια πιο ρεαλιστική πορεία για το πρωτογενές πλεόνασμα".

"Η Κομισιόν είναι στη διάθεση όλων για να βρεθεί ένας ισότιμος, δίκαιος συμβιβασμός. Αυτό προσπαθούμε", διευκρίνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει στο επόμενο Eurogroup.

"ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει επιτέλους να λύσουν τις διαφορές τους", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης και κατέληξε λέγοντας: "Ο ελληνικός λαός έχει περάσει πολλά. Φτάνει με το πινγκ πονγκ στην πλάτη του".

Νωρίτερα:

Το ελληνικό πρόγραμμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 10:30 και στην οποία θα είναι παρών και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα κάνει την εμφάνισή του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου μετά τη θύελλα αντιδράσεων που είχαν προκαλέσει οι προκλητικές δηλώσεις του για τους λαούς του Νότου και τις γυναίκες.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας σχετικά με την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι βόρειες χώρες της Ευρώπης στις χώρες του νότου που επλήγησαν από την κρίση, είχε πως οι τελευταίες ξόδευαν χρήματα σε ποτά και γυναίκες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων με πολλούς αξιωματούχους να ζητούν ακόμη και την παραίτησή του.

Μετά τη σφοδρή «επίθεση» που δέχτηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε επιστολή στους ευρωβουλευτές, στην οποία επεσήμαινε ότι θα είναι «πιο προσεκτικός στο μέλλον», γιατί, όπως λέει, «ποτέ δεν είχε την πρόθεση να προσβάλει κανέναν».

Εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ